Papara cu ciuperci este varianta îmbunătăţită a clasicelor ouă-jumări care, atunci când sunt bine făcute, sunt moi şi pufoase. Secretul acestei reţete este sotarea ciupercilor în suc propriu pentru a le intensifica şi pune în valoare aroma şi, bineînţeles, păstrarea consistenţei corecte a paparei.
Vezi şi papara clasică, după reţeta Juliei Child.
Reţetă: Papară cu ciuperci
Ingrediente:
- 400 grame ciuperci albe sau brune (de cultură)
- 5 ouă mari
- 1 căţel de usturoi
- 2 linguri smântână dulce sau lapte gras
- 1 lingură verdeaţă tocată (pătrunjel şi/sau mărar)
- 4 linguri ulei
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi alegeţi ciupercile.
- Tăiaţi ciupercile în cuburi potrivit de mari (nu uitaţi că o să scadă la gătire).
- Puneţi ciupercile într-o tigaie cu 2 linguri de ulei.
- Sotaţi ciupercile, scuturând tigaia des, până îşi pierd zeama şi încep a se rumeni.
- Adăugaţi usturoiul tocat, amestecaţi şi luaţi tigaia de pe foc.
- Lăsaţi ciupercile să se răcorească.
- Până se răcoresc ciupercile, într-o farfurie adâncă, bateţi ouăle cu 1/2 linguriţă de sare, puţin piper şi 1 lingură de smântână dulce sau lapte gras.
- Adăugaţi restul de ulei în tigaia cu ciuperci şi turnaţi ouăle.
- Puneţi tigaia pe foc (la foc mic) şi amestecaţi constant până când ouăle se leagă într-o compoziţie cremoasă.
- Luaţi ouăle de pe foc şi adăugaţi restul de smântână dulce.
- Serviţi cu verdeaţă proaspăt tocată.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 2