O panna cotta cu gusturi şi culori cvasi-orientale, aromată cu miere şi lămâie şi servită cu un sirop de mandarine cu ghimbir. Un desert potrivit în orice anotimp – panna cotta cu lămâie și miere.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Panna cotta cu sirop de fructe de pădure. [/readalso]
Reţetă: Panna cotta cu lămâie și miere
Ingrediente:
[important]Pentru măsurarea cantităţii de smântână dulce şi lapte, ca să aveţi o proporţie corectă, folosiţi acelaşi pahar (sau ceașcă) în care o să turnaţi desertul pentru răcire, de aproximativ 150-200 ml. Pentru cele mai bune rezultate în scoaterea desertului din formă, puteţi folosi cupe din plastic flexibil. [/important]
- 2 ceşti de smântână dulce (30-32% grăsime)
- 3 ceşti de lapte gras (3,5% grăsime)
- 2 lamâi
- 4-6 linguri de miere (după gust)
- 16 grame de gelatină
- 3 mandarine sau clementine
- 1 linguriţă rasă pudră de ghimbir (sau 1 bucată de ghimbir de 2 cm)
- 4 linguri de zahăr
- 1 varf de cuţit sare
- 1 lingură de ulei
Preparare:
- Decojiţi mandarinele. Păstraţi atât fructul cât şi cojile. Desfaceţi bucăţile de fruct şi aruncaţi pieliţele.
- Curăţaţi coaja (partea galbenă) lămâilor şi păstraţi-o.
- Puneţi la fiert 2 ceşti de smântână dulce cu 2 ceşti de lapte. În cea de a treia ceaşcă de lapte rece, puneţi gelatina la înmuiat.
- Adăugaţi în amestecul de smântână cu lapte coaja de lămâie şi fierbeţi 3-5 minute la foc mic. Opriţi focul şi luaţi vasul de pe foc.
- Adăugaţi mierea în amestecul fierbinte şi 1 vârf de cuţit de sare. Îndulciţi după gust fără a uita că intensitatea se va dilua după adăugarea gelatinei.
- După ce amestecul s-a răcorit 10 minute, adăugaţi gelatina înmuiată cu lapte. Amestecaţi şi lăsaţi să se dizolve bine.
- Ungeţi patru ceşti sau pahare din platic (joase şi late) cu foarte puţin ulei.
- Strecuraţi amestecul şi turnaţi-l în cele 4 vase.
- Introduceţi la rece pentru 3 ore înainte de servire.
- Pentru sirop, opăriţi cojile de mandarine sau clementine. Aruncaţi apa şi puneţi-le la fiert în 300 mililitri de apă pentru 5-10 minute.
- Strecuraţi: aruncaţi cojile şi păstraţi apa.
- Puneţi la fiert apa în care au fiert cojile de clementine, împreună cu 4 linguri de zahăr şi zeama de la o lămâie.
- Adăugaţi ghimbirul şi fierbeţi până când siropul scade la jumătate.
- Adăugaţi mandarinele şi mai lăsaţi pe foc maxim 1 minut. Trageţi vasul deoparte şi introduceţi la rece siropul.
Timp de pregătire: 20 minute + 3 ore la rece
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 4
Panna cotta cu miere şi lămâie se serveşte rece, răsturnată, împreună cu mandarinele în sirop.
[tip]Pentru a scoate mai uşor desertul din formă, introduceţi formele pentru 30 de secunde în apă fierbinte, fără a atinge panna cotta.[/tip]