Pancakes, clătitele americane, “prăjiturelele la tigaie”, cum s-ar traduce mot-a-mot, sunt în sine un etalon al mic dejunului nord american, care încearcă despinderea de tradiţia britanică şi foloseşte ingredientele locale.
Definiţie a mesei de dimineaţă din Statele Unite şi unele zone din Canada, unde însoţeşte baconul prăjit la tigaie, şi în care totul e înecat în arome le subtile de caramel ale siropului de arţar, pancake-ul e o reţetă care trebuie făcută, măcar o dată în viaţă.
Există mai multe varietăţi ale acestei reţete – unele în care se foloseşte smântână sau iaurt – dar reţeta de bază este cea de mai jos. Simplă şi eficientă.
Porții: 3 (6-8 clătite)
Timp de prepare: 20 minute
Ingrediente:
- 350 gr faină
- 3 linguriţe rase praf de copt
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriţă de sare
- 300 ml lapte
- 1 ou
- 1 plic de zahăr vanilat
- 3 linguri de unt topit gras (80-82% grăsime)
- Combinaţi, într-un bol adânc, ingredientele uscate: făina, sarea, praful de copt, zahărul, zahărul vanilat şi sarea.
- Cu ajutorul unei linguri faceţi loc în mijlocul ingredientelor uscate pentru celealte: oul – uşor bătut ca să se încorporeze mai uşor, laptele şi untul topit.
- Amestecaţi uşor, cu ajutorul unui tel, până când toate ingredientele au format un mix cremos.
- Clătitele americane se prăjesc în tigaie încinsă (de preferat din teflon), unsă cu puţin ulei; echivalentul unui polonic de cocă pentru o clătită.
[tip]În mod tradiţional – american – aceste clătite se mănâncă stropite cu sirop de arţar. Se pot însă consuma, la fel de bine cu miere, gemuri sau sosuri de ciocolată.[/tip]