Reţeta de faţă îşi trage originile din extremul orient, din ţările în care orezul fiert cu o zi înainte e recuperat  în această mâncare gustoasă, servită de regulă la micul dejun. Tot din orient provine şi tofu, această “brânză” vegetală extrem de versatilă, cea mai mare invenţie pentru vegetarienii ocidentali. Spre deosebire de reţeta orientală, care leagă întregul orez prăjit cu câteva ouă, varianta de faţă reprezintă o alternativă de post/vegană.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

Orez cu tofu şi legume

Ingrediente:

  • 300 grame de orez
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 legătură ceapă verde
  • 3 linguri de ulei
  • 3 căţei de usturoi
  • 250 grame de ciuperci albe, tocate
  • 200 grame de tofu proaspăt sau marinat
  • 1 lingură rasă praf de curry
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • 2 linguri de pătrunjel sau coriandru tocat (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Fierbeţi orezul în apă rece folosind 2 părţi de apă la 1 de orez. Orezul se fierbe acoperit, la foc mic, exact 10 minute după ce a început să fiarbă. Nu se amestecă şi nu se descoperă vasul până când nu s-a răcit.
    [note]Orezul folosit pentru acestă reţetă trebuie să fie fiert şi complet răcit.[/note]
  2. Curăţaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul.
  3. Tăiaţi rondele partea albă a cepelor. Tăiaţi mare ciupercile, ardeiul gras şi tofu. Tocaţi usturoiul.
  4. Încingeţi uleiul într-un wok sau tigaie.
  5. Adăugaţi usturoiul, ceapa şi ardeiul. Sotaţi-le la foc iute 1-2 minute.
  6. Adăugaţi ciupercile şi tofu. Sotaţi uşor.
  7. Adăugaţi praful de curry şi chimenul.
  8. Adăugaţi orezul răcit şi amestecaţi la foc mediu timp de 2-3 minute.
  9. Asezonaţi cu sare şi piper.
  10. Luaţi orezul de pe foc.
  11. Adăugaţi cozile de ceapă verde tăiate rondele şi verdeaţă (pătrunjel sau coriandru) după gust.

Orezul cu tofu şi legume se consumă ca atare sau ca garnitură pentru alte preparate vegetariene sau ne-vegetariene.

print

2 Comentarii

Comments are closed.