Germania a dat două lucruri majore României: un rege din familia Hohenzollern-Sigmaringen şi ouăle ochiuri (ochiurile nemţeşti, cum erau cunoscute încă la începutul secolului XX). Sigur că proporţiile şi importanţa dintre o familie regală şi un mic dejun reprezintă o asociere distorsionată. Dar cei care rămân scriu istoria. Iar ochiurile o scriu zi de zi.
Cele mai iubite ochiuri nemţeşti, chiar de către germani, sunt Strammer Max, o dovadă de clasă prusacă. Chiar dacă provenienţa saxonă a numelui este mai puţin stilată. Deoarece reprezintă cu totul altceva în slangul berlinez.
Porţii: 1
Timp de preparare: 15 minute
- 2 ouă, cât mai proaspete, cu gălbenuşul roşu în obraji
- 1 lingură de ulei
- 1 felie de pâine neagră, mare (de preferat cu seminţe)
- 1 linguriţă de unt grasuţ
- 2 felii de bacon sau şuncă
- sare şi piper multicolor proaspăt măcinat
Preparare:
- Rumeniţi uşor feliile de şuncă sau bacon într-o tigaie unsă discret cu ulei.
- Scoateţi feliile de bacon/şuncă şi păstraţi-le la cald.
- În aceeaşi tigaie faceţi două ouă ochiuri într-o lingură de ulei încins. Ochiurile trebuie să fie lipite unul de celălalt, făcute doar pe o singură parte, cu gălbenuşul format dar nu uscat. Cu un minut înainte de a le lua de pe foc, acoperiţi-le cu un capac pentru a se contura frumos.
- Ungeţi felia de pâine cu unt şi aşezaţi feliile de şuncă sau bacon peste.
- Adăugaţi ouăle – cu gălbenuşul în sus – peste şuncă.
- Asezonaţi cu sare şi piper multicolor proaspăt măcinat.
Strammer Max se serveşte imediat, cu roşii, murături sau diverse salate lângă.
[note] În mod tradițional, felia de pâine se prăjea ușor în unt. [/note]
[tip]O variantă light a acestei reţete se realizează cu felii de şuncă neprăjite, în acelaşi mod.[/tip]
[tip]Încălzit la microunde timp de 1-2 minute, acest preparat poate constitui un minunat “pachet” de luat la muncă.[/tip]