Cea mai populară prăjitură a Statelor Unite, negresa (brownie) este un etalon al gospodinei americane, care trebuie să cunoască măcar o reţetă pentru a aspira la acest statut. Începând din secolul XIX, când a devenit Prăjitura homemade a Statelor Unite, negresa a cunoscut multiple forme şi ingrediente, de la mixuri cu dovleac, sfeclă sau fasole neagră şi până la antagonica “negresă” albă alintată blondie. Însă, desigur, negresa neagră, cu ciocolată, a rămas de bază. Glazura din dulce de leche e o tuşă cevabun.ro.
Prima reţetă de negresă a fost publicată în 1897 într-un catalog Sears. Dar cea mai celebră reţetă de negresă din toate timpurile a fost publicată în 1954 în Cartea de bucate a lui Alice B. . Reţeta de Haschich fudge (negresă cu fondant de haşiş), care conţinea, printre alte ingrediente, şi o bucată sănătoasă de răşină de haşiş, a fost scoasă din ediţia americană de către editorii cărţii. Probabil spre nemulţumirea doamnelor. Pentru că reţeta era recomandată pentru întâlnirile clubului feminin de bridge şi reuniunile Fiicelor Revoluţiei Americane.
- 250 grame zahăr
- 180 grame ciocolată neagră (minim 65% cacao)
- 180 grame unt la temperatura camerei
- 110 grame făină
- 1 plic de zahăr vanilat
- 3 ouă
- 150 grame nuci (opţional)
- 1 lingură de unt pentru uns tava
- 1 vârf de cuţit de sare
- 200 grame dulce de leche
- 1 lingură rasă granule de gelatină
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Umpleţi vasul de jos al unui vas pentru bain-marie cu apă fierbinte. Apa nu trebuie să atingă fundul vasului de deasupra.
- Tăiaţi cuburi untul în vasul bain-marie. Adăugaţi ciocolata tăiată cubuleţe. Topiţi untul şi ciocolatala la temperatură mică timp de 10 minute fără să le amestecaţi.
- După ce ciocolata şi untul s-au topit, omogenizaţi-le uşor cu o lingură de lemn şi trageţi vasul de pe foc. Mutaţi amestecul într-un bol şi lăsaţi-l să se răcorească 15-20 de minute.
- Într-un alt bol bateţi ouăle cu zahărul, puţină sare şi zahărul vanilat până când granulele de zahăr se topesc.
- Încorporaţi, amestecând cu telul, amestecul de ouă cu zahăr în cel de ciocolată, răcit.
- Încorporaţi făina amestecând foarte uşor (faceţi opturi cu o lingură sau spatulă) pentru a păstra amestecul aerat.
- Adăugaţi nucile curăţate de coajă şi tăiate mare.
- Ungeţi o hârtie de pergament cu unt şi întindeţi-o într-o tavă.
- Turnaţi coca de negresă în tavă şi introduceţi tava la cuptor pentru 20-30 de minute. Verificaţi cu o scobitoare după 20 de minute. Dacă se lipeşte cocă de scobitoare, mai ţineţi tava la cuptor încă 5-10 minute.
- Scoateţi tava de la cuptor şi lăsaţi prăjitura să se răcorească.
- Încălziţi dulce de leche în cuptorul cu microunde, pe aragaz într-un vas normal sau unul de bain-marie.
- Luaţi vasul de pe foc, lăsaţi-l să se răcorească 5 minute, adăugaţi gelatina, amestecaţi-o bine şi lăsaţi-o să se dizolve timp de 5 minute.
- Omogenizaţi bine amestecul de dulce de leche şi întindeţi-l peste negresa din tavă cu ajutorul unei spatule (așa cum întindeți glazura pe tort).
- Introduceţi tava la rece pentru minim 2 ore.