Gustări nelipsite din meniurile tex-mex, nachos sunt “chipsuri” din tortilla (lipia mexicană din porumb), servite cu brânză şi/sau sosuri pe bază de roşii şi guacamole, aromate cu ardei jalapeno muraţi. Numele acestor gustări este dat de porecla celui care le-a creat: Ignacio “Nacho” Anaya.
“Nachos” este de fapt creatorul bucătăriei de graniţă (mexicano-texană) tex-mex din localitatea mexicană Piedras Negras. El a fost cel care a servit, pentru prima dată în 1943, soldaţilor americani de la Fort Duncan (care păzeau Eagle Pass, punctul de trecere a frontierei), chipsuri din tortilla de porumb, cu cheddar şi jalapeno murat, la Victory Club, din Piedras Negras, marcând practic naşterea bucătăriei tex-mex.
Porţii: 4
Timp de preparare: 20 de minute
- 20 tortilla (lipii de porumb)
- 500 ml de ulei
- 1 lingură de boia de ardei iute
- 1 lingură de cheddar ras foarte mărunt
- sare de mare
- piper
pentru servire:
- guacamole
- salsa de roşii
Preparare:
- Tăiaţi cu un cuţit sau rolă de pizza fiecare tortilla în 6 triunghiuri relativ egale.
- Încingeţi bine uleiul într-o tigaie adâncă.
- Prăjiţi triunghiurile de tortilla până se ridică la suprafaţa uleiului.
- Scoateţi bucăţile de nachos prăjite, cu ajutorul unei spumiere, pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime.
- Presăraţi, după gust, sare de mare, piper, boia de ardei iute sau brânză rasă.
Nachos se servesc calde sau reci, cu guacamole, salsa de roşii, ardei iuţi muraţi, brânză şi/sau smântână.
[note]În mod tradiţional, nachos se prăjesc în untură de porc sau untură amestecată cu ulei. [/note]
[tip]Nachos se pot prepara și la cuptor. Se taie tortilla în triunghiuri egale și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se țin la cuptor la 180 de grade (foc mediu) până se usucă.[/tip]