Ceva Bun

Nachos – chipsuri de porumb

Gustări nelipsite din meniurile tex-mex, nachos sunt “chipsuri” din tortilla (lipia mexicană din porumb), servite cu brânză şi/sau sosuri pe bază de roşii şi guacamole, aromate cu ardei jalapeno muraţi. Numele acestor gustări este dat de porecla celui care le-a creat:   Ignacio “Nacho” Anaya.

“Nachos” este de fapt creatorul bucătăriei de graniţă (mexicano-texană) tex-mex din localitatea mexicană Piedras Negras. El a fost cel care a servit, pentru prima dată în 1943, soldaţilor americani de la Fort Duncan (care păzeau Eagle Pass, punctul de trecere a frontierei), chipsuri din tortilla de porumb, cu cheddar şi jalapeno murat, la Victory Club, din Piedras Negras, marcând practic naşterea bucătăriei tex-mex.

Porţii: 4

Timp de preparare: 20 de minute

Ingrediente:

pentru servire:

Preparare:

  1. Tăiaţi cu un cuţit sau rolă de pizza fiecare tortilla în 6 triunghiuri relativ egale.
  2. Încingeţi bine uleiul într-o tigaie adâncă.
  3. Prăjiţi triunghiurile de tortilla până se ridică la suprafaţa uleiului.
  4. Scoateţi bucăţile de nachos prăjite, cu ajutorul unei spumiere, pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime.
  5. Presăraţi, după gust, sare de mare, piper, boia de ardei iute sau brânză rasă.

Nachos se servesc calde sau reci, cu guacamole, salsa de roşii, ardei iuţi muraţi, brânză şi/sau smântână.

[note]În mod tradiţional, nachos se prăjesc în untură de porc sau untură amestecată cu ulei. [/note]

[tip]Nachos se pot prepara și la cuptor. Se taie tortilla în triunghiuri egale și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se țin la cuptor la 180 de grade (foc mediu) până se usucă.[/tip]

print