Müsli sau muesli este originar din Elveţia unde, în 1900, doctorul Maximilian Bircher-Benner l-a introdus în dieta pacienţilor săi din spital ca o parte esenţială în terapie. Numit uneori birchermüesli – după numele creatorului său – muesli este considerat şi astăzi un mic dejun sănătos, apreciat mai ales de vegetarieni. Muesli a cunoscut multiple diversificări fără însă a-şi pierde din caracterul originar. Vă puteţi prepara singuri acasă o porţie de muesli plină de satisfacţii.
Porţii: 1
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente:
- 3 linguri fulgi de ovăz
- 1 lingură de stafide
- 150 grame de iaurt gras
- 1 lingură de miere
- 2 linguri de migdale sau alune curăţate
- 1 mango mic (banană, măr sau alte fructe proaspete de sezon)
Preparare:
- Puneţi stafidele, într-un vas mic, la înmuiat, în apă fierbinte.
- Într-un castron, amestecaţi iaurtul, fulgii de ovăz, mierea şi alunele/migdalele tocate.
- Curăţaţi fructele şi tăiaţi-le cuburi sau rondele.
- Adăugaţi fructele şi stafidele scurse de apă în iaurt şi amestecaţi uşor.
Muesli se serveşte decorat cu fructe.
[tip]Se pot folosi atât fructe proaspete cât şi fructe uscate, alte tipuri de fulgi (porumb, secară, etc), dar şi alte tipuri de lactate: lapte, brânză dulce, etc.[/tip]
[note]Reţeta originală a doctorului Maximilian Bircher-Benner:
- 1 lingură fulgi de ovăz, înmuiaţi în 2–3 linguri de apă
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură de lapte condensat
- 200 grame de măr dat prin răzătoare
- opţional, 1 lingură de alune sau migdale tocate
[/note]
________________________________