O garnitură sau un fel principal (pentru vegetarieni sau în perioadele de post) de inspiraţie nord-africană, morcovii glazuraţi vă vor face să reconsideraţi banalul morcov. Conţinutul ridicat de zaharuri din morcovi este pus în valoare la cuptor unde beneficiază de o caramelizare lentă care se combină de minune cu picantul din condimente.
[readalso] Vezi aici şi reţeta de Cuşcuş cu legume. [/readalso]
Reţetă: Morcovi caramelizaţi
Ingrediente:
- 12-16 morcovi medii (ca în fotografie)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de miere
- 3 căţei de usturoi
- 1 linguriţă de pudră de curry
- 1 lingurinţă de seminţe de coriandru zdrobite
- 1 linguriţă de seminţe de chimen
- 1 linguriţă rasă de sare
- puţin piper
Preparare:
- Preîncălziţi cuptorul la 175 de grade Celsius.
- Curăţaţi şi spălaţi morcovii. Ideal este să alegeţi morcovi tineri, de mărime cât de cât egală.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Amestecaţi usturoiul cu uleiul, mierea, pudra de curry, seminţele de coriandru zdrobite, seminţele de chimen întregi, sarea şi piperul.
- Puneţi morcovii într-un castron şi turnaţi peste ei amestecul de ulei şi condimente. Amestecaţi bine.
- Puneţi hârtie de copt pe tava din cuptor şi aşezaţi morcovii unul lângă altul.
- Ungeţi morcovii cu restul de ulei din castron.
- Băgaţi tava la cuptor şi lăsaţi-i între 30 şi 40 de minute, în funcţie de cât sunt de mari.
- Serviţi calzi cu cuşcuş, pilaf sau chiar reci în salate.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porţii: 4