Un desert pe cât de simplu, pe atât de gustos şi spectaculos. Cu un minim de efort, puteţi trasforma un foietaj şi câteva piersici sau nectarine într-o prinţesă a farfuriei. Un desert potrivit pentru orice parte a zilei, dar desăvârşit la micul dejun sau alături de un ceai.
Porţii: 12 mini-tarte
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 450-500 grame foietaj
- 4 piersici sau nectarine (coapte dar ferme)
- 2 linguri zahăr brun
- 1 linguriţă scortisoara
- 3 linguri gem de caise
- 4-5 linguri zahăr pudră
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
- Tăiaţi fructele în sferturi şi îndepărtaţi sâmburele. Dacă folosiți piersici, spălați și ștergeți bine puful.
- Tăiaţi fructele în felii subţiri de 2-3 mililmetri.
- Presăraţi feliile de fruct cu zahăr şi scorţişoară.
- Împărţiţi aluatul în 12 bucăţi egale: pătrate, dreptunghiuri sau cercuri.
- Crestaţi aluatul, pe interior, de jur împrejur, pentru a obține o margine de aproximativ 1 centimetru (vezi foto). Nu tăiați aluatul până jos.
- Amestecaţi gemul de caise cu 1 linguriţă de apă caldă.
- Ungeţi chenarul interior al bucăţilor de foietaj cu gem.
- Aşezaţi bucăţi de fruct pe foietaj uşor suprapuse, în careul interior, circular pe bucăţile rotunde sau linear pe pătrate sau dreptunghiuri (vezi foto).
- Treceţi pensula cu gem peste fructe.
- Introduceţi tartele la cuptor, în tăvi tapetate cu hârtie de copt, pentru 20 de minute.
- Scoateţi tava de la cuptor şi lăsaţi mini-tartele să se răcească.
- Pudraţi cu zahăr pudră.
Mini-tartele cu piersici sau nectarine se servesc ca atare, cu frişcă sau îngheţată de vanilie
[note]În timpul procesului de coacere, mini-tartele vor creşte iar după răcire vor coborî puțin, păstrând o margine de jur-împrejurul fructelor.[/note]
[tip]În afara sezonului, mini-tartele se pot realiza cu fructe din compot, bine scurse şi zvântate de sirop. [/tip]