Merlanul, peşte mic şi dulce, este exact genul de peşte care se vrea a fi prăjit simplu, într-o crustă aurie de mălai. Îl puteţi prăji în făină asezonată cu sare şi piper, dar şi mai gustos o să fie dacă înlocuiţi făina de grâu cu făină de porumb (nu mălai, ci o pudră asemănătoare făinii de grâu care se găseşte şi la noi în magazinele naturiste). Rețeta de merlan prăjit este excelentă pentru zilele cu dezlegare la pește pentru cei care țin post.
Vezi aici și rețeta de Pește pané.
Reţetă: Merlan prăjit
Preparare:
- Curăţaţi peştele de intestine şi spălaţi-l în câteva ape reci.
- Scurgeţi şi ştergeţi bine peştele.
- Amestecaţi făina cu sare şi piper (cam 1 lingură de sare rasă, fină la 200 grame de făină şi 1/2 linguriţă piper măcinat).
- Încingeţi uleiul (la aproximativ 180-190 de grade dacă aveţi un termometru sau până când câteva fire de făină aruncate în ulei prind a sfârâi).
- Treceţi peştele prin amestecul de făină şi scuturaţi-l de exces.
- Prăjiţi peştele cam 3-5 minute, pe fiecare parte.
- Scoateţi peştele şi lăsaţi-l să se scurgă pe un şervet.
- Serviţi peştele cu maioneză cu usturoi sua mujdei.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porţii: 4