Pieptul de curcan e departe de imaginea suculentă și atot-promovantă a curcanului întreg pus pe masă de Thanksgiving Day, așa cum îl vedem atât de des în filme. E tare, aproape ațos, cu o textură aspră. În fond, pieptul de curcan, la fel ca și în cazul altor păsări mari (struțul) se pretează a fi bine bătut, împachetat și servit ca șnitel sau cordon bleu. Dulceața mazării fierte în sos de roșii pigmentat cu mărar dă o nouă dimensiune acestei cărni speciale într-o mâncare simplă, dar gustoasă, care ne aduce aminte de mâncarea ca la mama acasă.

Porții: 5 porții

Timp de prepare: 1 oră

Ingrediente:

  • 1 kg de mazăre congelată (sau din conservă)
  • 400 g piept de curcan dezosat și fără piele
  • 1 ceapă mare
  • 2 ardei grași, roșii
  • 1 conservă de roșii tocate de 420 g
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 linguriță rasă de chimen măcinat
  • 3 linguri mărar proaspăt, tocat
  • sare, piper
  • 3 linguri de ulei
  • 1 litru supă de pui (sau 2 cuburi concentrat de pui)
  • 1 lingură boia de ardei dulce

Preparare:

  1. Tăiați pieptul de curcan cubulețe potrivit de mari (aprox 2 cm).
  2. Curățați și tocați ceapa mărunt. Ardeii se curăță de cotor și semințe, și se taie în cuburi potrivit de mari.
  3. Se încinge uleiul într-o cratiță adâncă. Se pune la prăjit pieptul de curcan; se lasă până scade zeama lăsată și până se rumenește uniform pe toate părțile.
  4. Se adaugă ceapa și ardeiul gras în cratiță.
  5. Se adaugă boiaua și chimenul și se amestecă pentru omogenizare.
  6. Se stinge totul cu supa de pui (călduță). Se lasă să fiarbă la foc potrivit 20 de minute (cu capac).
  7. După cele 20 de minute, când pieptul de curcat a fiert pe jumătate, se adaugă mazărea congelată, pasta de tomate și conserva de roșii. Se lasă la fiert încă 20 de minute, tot la foc mic, cu capac.
  8. Cu 5 minute înainte de a lua mâncarea de pe foc, după ce carnea și mazărea au fiert, se adaugă mărarul tocat mărunt și se asezonează cu sare și piper.

Se servește caldă, cu salată de murături și pâine proaspătă.

[tip]Puteți folosi mazăre din conservă, dar atunci o adăugați doar în partea finală a preparării, cu 5 minute înainte de lua mâncarea de pe foc. Zeama din conservă se scurge, iar mazărea se clătește înainte de a se adauga în în cratiță. [/tip]

print

9 Comentarii

  1. Faina idee culinara, doar ca eu as gati-o un pic altfel. De regula nu fierb nimic impreuna cu rosiile fiindca se intareste; le aduc spre sfarsit, asezonandu-le cum se cade (busuioc, cimbrisor, oregano, maghiran sau/si cel mai bine pt mazare – menta). Mai intai as cali ceapa impreuna cu ardeiul (kapia, e dulce si savuros in mancare), apoi bucatile de carne le-as imprieteni cu cele doua fara sa le prajesc, ci doar cat sa se patrunda in toiul invartelii ca printr-un wok, sa zicem. As strecura si putin usturoi si seminte de fenicul. Apoi restul… Pana la urma, rezultatul conteaza :). Nu poate fi decat BUN.

  2. Nu recomand aceasta reteta!!! Mazarea nu a fiert nici după o oră și jumatate. Nu se pune nimic la fiert cu sos de rosii, acesta se adaugă la final!! Dar asta este, din greșeli învațăm. Este evident că aceasta reteta nici macar nu a fost încercată înainte de a fi postata pe site.. o mare dezamagire..

    • Nu știm unde e problema, la citit sau la gătit. Mazărea congelată sau conservată (fiartă!) nu are nevoie de un timp îndelungat de gătire.

      • Mazarea s a intarit din cauza sosului de rosii pus odata cu ea!! Nu se face asa ceva niciodata! Sosul sau rosiile se pun mereu la final.

Comments are closed.