O reţetă simplă, de zi cu zi, gustoasă şi hrănitoare, realizată în tradiţia reţetelor ardeleneşti, cu smântână şi afumătură – mazăre cu cârnăciori. Cârnaţii afumaţi, săţioşi şi plini de gust, sunt cei mai la îndemână pentru această reţetă rapidă.
[readalso]Vezi aici și rețeta de: Mazăre cu piept de curcan. [/readalso]
Reţetă: Mazăre cu cârnăciori și smântână
Ingrediente:
- 1 kilogram de mazăre congelată (sau fiartă)
- 1 ceapă mare
- 300 grame cârnaţi afumaţi
- 1 lingură de unt
- 1 lingură de făină
- 400 ml smântână
- 1 cană supă de pui
- 2 linguri de verdeaţă tocată (mărar şi/sau pătrunjel)
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Tăiaţi cârnaţii în rondele groase de 8-10 milimetri.
- Topiţi untul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Adăugaţi şi rumeniţi făina 20 de secunde.
- Stingeţi cu supa de pui.
- Adăugaţi cârnaţii şi smântâna.
- Amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit aproximativ 20-25 de minute, până când ceapa şi cârnaţii s-au pătruns şi sosul s-a legat bine.
- Adăugaţi boabele de mazăre şi mai lăsaţi să fiarbă aproximativ 10 minute, până când mazărea se înmoaie.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
- Adăugaţi verdeaţa tocată, amestecaţi şi luaţi de pe foc.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porții: 4
Mâncarea de mazăre cu cârnăciori şi smântână se consumă imediat.