În spatele Moscheei Albastre din Istanbul, ferite de ochii şi bliţurile turiştilor, se înghesuie neştiute străzile autentice ale vechiului oraş. Aici, unde nu sunt palate şi muzee, bazare şi narghilele, bijuterii şi lokum (rahat), se scurge viaţa de zi a celor care muncesc în atelierele de textile şi încălţăminte. În fiecare zi, la prânz, un fior străbate viaţa: mirosul de ghiveci care se insinuează perfid în ateliere, smintind muncitorii. Căci în nimic nu au turcii de rând mai mare încredere decât în Profet, părintele Ataturk şi mâncarea lor.
Ghiveci (güveç) nu este, aşa cum am crede noi, doar un amestec colorat de legume, ci este însăşi Mâncarea, făcută la cuptor, tradiţional, în vase de lut. Kuzu Güveç, mâncarea de miel cu legume, stropită cu lămâie şi parfumată cu chimion, e una dintre bucuriile autentice ale localnicilor, mâncată tihnit la orele prânzului. O bucurie pe care, vorba reclamelor, banii turiștilor nu o pot cumpăra.
Porţii: 8
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1 kilogram de pulpă de miel fără os (sau berbecuţ)
- 5-6 cartofi noi
- 2 dovlecei
- 2 ardei graşi verzi
- 2 ardei graşi roşii
- 2 ardei iuţi (din cei turceşti, mai mult încovoiaţi decât iuţi)
- 3 căţei de usturoi
- 2 cepe
- 4 roşii
- 3 linguri pastă de roşii
- 1 linguriţă rasă de fulgi de ardei iuţi sau boia iute
- 2 frunze de dafin
- 2 linguriţe chimion (nu chimen)
- 1 lingură bună de cimbru uscat
- 1 lămâie
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- sare şi piper
Preparare:
- Carnea de miel sau berbecuţ se taie cuburi. Cartofii se spală şi se taie în bucăţi mărişoare. Dovleceii se spală şi se taie cuburi. Roşiilor li se scoate partea neagră, cea care le-a legat de tulpină şi se taie în patru dacă sunt mici, în opt dacă sunt mai mari. Ardeii graşi se taie în două, li se scoate cotorul, şi se taie în cuburi mari. Ardeii iuţi se taie rondele grosuţe. Ceapa se curăţă şi se taie peştişori. Usturoiul se zdrobeşte cu latul cuţitului, după care se toacă mare. Lămâia se stoarce de zeamă.
Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatura medie). - Se încinge uleiul într-o craţită cu capac, numai bună de băgat la cuptor. Una de tuci ar fi ca la mama lor. Se frige la foc iute carnea de miel până scade zeama pe care a lăsat-o şi până a prinde a se rumeni.
- Se adaugă ceapa, usturoiul şi ardeii. După ce s-au înmuiat o vreme, se pudrează totul cu fulgii sau boiaua de ardei iute şi chimionul.
- După ce mirodeniile şi-au lăsat mirosul, se adaugă pasta de tomate, cartofii, dovleceii, cimbrul, foile de dafin, o lingură rasă de sare şi o linguriţă rasă de piper măcinat.
- Turnaţi două căni de apă peste mâncare (aproximativ 500 de mililitri în total) şi sucul de lămâie. Se pune capacul şi se dă la cuptor pentru 50-60 de minute. După ce scoateţi mâncarea de la cuptor, verificaţi dacă mai este nevoie de sare.
Mâncarea asta gustoasă şi nepretenţioasă se mănâncă fierbinte sau la temperatura camerei, cu pâine albă şi ardei iute (ardeiul doar pentru cei care au curaj).
_______________________________________