În spatele Moscheei Albastre din Istanbul, ferite de ochii şi bliţurile turiştilor, se înghesuie neştiute străzile autentice ale vechiului oraş. Aici, unde nu sunt palate şi muzee, bazare şi narghilele, bijuterii şi lokum (rahat), se scurge viaţa de zi a celor care muncesc în atelierele de textile şi încălţăminte. În fiecare zi, la prânz, un fior străbate viaţa: mirosul de ghiveci care se insinuează perfid în ateliere, smintind muncitorii. Căci în nimic nu au turcii de rând mai mare încredere decât în Profet, părintele Ataturk şi mâncarea lor.
Ghiveci (güveç) nu este, aşa cum am crede noi, doar un amestec colorat de legume, ci este însăşi Mâncarea, făcută la cuptor, tradiţional, în vase de lut. Kuzu Güveç, mâncarea de miel cu legume, stropită cu lămâie şi parfumată cu chimion, e una dintre bucuriile autentice ale localnicilor, mâncată tihnit la orele prânzului. O bucurie pe care, vorba reclamelor, banii turiștilor nu o pot cumpăra.
Porţii: 8
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1 kilogram de pulpă de miel fără os (sau berbecuţ)
- 5-6 cartofi noi
- 2 dovlecei
- 2 ardei graşi verzi
- 2 ardei graşi roşii
- 2 ardei iuţi (din cei turceşti, mai mult încovoiaţi decât iuţi)
- 3 căţei de usturoi
- 2 cepe
- 4 roşii
- 3 linguri pastă de roşii
- 1 linguriţă rasă de fulgi de ardei iuţi sau boia iute
- 2 frunze de dafin
- 2 linguriţe chimion (nu chimen)
- 1 lingură bună de cimbru uscat
- 1 lămâie
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- sare şi piper
Preparare:
- Carnea de miel sau berbecuţ se taie cuburi. Cartofii se spală şi se taie în bucăţi mărişoare. Dovleceii se spală şi se taie cuburi. Roşiilor li se scoate partea neagră, cea care le-a legat de tulpină şi se taie în patru dacă sunt mici, în opt dacă sunt mai mari. Ardeii graşi se taie în două, li se scoate cotorul, şi se taie în cuburi mari. Ardeii iuţi se taie rondele grosuţe. Ceapa se curăţă şi se taie peştişori. Usturoiul se zdrobeşte cu latul cuţitului, după care se toacă mare. Lămâia se stoarce de zeamă.
Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatura medie). - Se încinge uleiul într-o craţită cu capac, numai bună de băgat la cuptor. Una de tuci ar fi ca la mama lor. Se frige la foc iute carnea de miel până scade zeama pe care a lăsat-o şi până a prinde a se rumeni.
- Se adaugă ceapa, usturoiul şi ardeii. După ce s-au înmuiat o vreme, se pudrează totul cu fulgii sau boiaua de ardei iute şi chimionul.
- După ce mirodeniile şi-au lăsat mirosul, se adaugă pasta de tomate, cartofii, dovleceii, cimbrul, foile de dafin, o lingură rasă de sare şi o linguriţă rasă de piper măcinat.
- Turnaţi două căni de apă peste mâncare (aproximativ 500 de mililitri în total) şi sucul de lămâie. Se pune capacul şi se dă la cuptor pentru 50-60 de minute. După ce scoateţi mâncarea de la cuptor, verificaţi dacă mai este nevoie de sare.
Mâncarea asta gustoasă şi nepretenţioasă se mănâncă fierbinte sau la temperatura camerei, cu pâine albă şi ardei iute (ardeiul doar pentru cei care au curaj).
_______________________________________
arata f bine, o s-o incerc
acum am vazut si eu ca sunt diferente intre chimen si chimion – practic sunt 2 chestii diferite. dar intrebare : de unde sa cumpar chimion? se gaseste la noi? e vreo marca anume?
Chimionul se găseşte la magazinele specializate în produse alimentare asiatice. În România se găsesc două mărci: Garden fresh (ambalate în România) şi Durra (o marcă siriană)
multumiri! ca sa ma aprovizionez si eu pentru bunatati
[…] Mâncare turcească de miel cu legume […]
unde sunt magazine cu profil asiatic in bucuresti? stiu de unu’ arabesc pe mosilor. altele?
Daca va intereseaza strict magazinele arabe-turcesti ar fi pe Mosilor minim 2, ambele pe partea dreapta(cea cu magazinele Orange, Vodafone), pe directia de mers inspre Obor. Unul este la jumatatea distantei dinspre intersectia cu Eminescu si are si macelarie, celalalt este la ultima intersectie inainte de Obor si este o mica alimentara cu autoservire.
In Colentina sunt mai multe magazine, toate cu macelarie Halal. Doua bune sunt la intrarea pe Andronache (soseaua care se desprinde din Colentina si merge spre Voluntari). Cea de pe partea dreapta are de toate, de la mixuri de carne la iaurturi de bivolita si ghee (unt clarifiat).
In zona 1 Mai este Naser, pe strada Dumitru Zosima, nr. 86,vizavi de Piata Domenii. Are si un mic restaurant dar si carnuri marinate, mancaruri gatite, condimente si mirodenii.
Daca doriti/cautati ceva mai concret spuneti si incercam sa va indrumam mai direct.
Multumesc pentru indrumari.
M-ar mai interesa daca stiti ceva cu specific chinezesc, multe din condimentele folosite in bucataria lor nu se gasesc pe la noi.
Spuneti-ne mai exact ce va intereseaza. Puteti verifica sectiunea noastra de retete chinezesti – Click pe SECTIUNI din meniul principal, pe BUCATARIE, apoi alegeti CHINEZEASCA. Acolo veti gasi cateva retete specifice. In ceea ce priveste magazinele chinezesti, mai jos aveti un raspuns de-al nostru de pe forum. Pe langa recomandarile de mai jos, puteti incerca reteaua de magazine Mega Image pentru ingrediente de baza.
Ca mai toate locatiile chinezesti, si supermarketurile din Bucuresti sufera de o grava lipsa de sistematizare. 🙂 Adica sunt greu de gasit pe o harta.
Exista un supermarket pe Soseaua Colentina, langa bezinaria Mol, mai usor de localizat dar mai slab aprovizionat.
Cele mai bune supermarketuri chinezesti sunt in centrul Dragonul Rosu, de langa podul pozitionat la iesirea din Bucuresti spre Urziceni (la capatul cartierului Colentina, intrarea in localitatea Afumati). Exista chiar si un tren care pleca din gara de nord. Primul supermarket este in mijocul targului, deasupra unui cazino. Al doilea, mai usor de reperat, este in zona numita “la fantani”, unde este si statia trenuletului galben (un mijloc de transport intern).
ma intereseaza mai multe lucruri. urmaresc cateva bloguri cu mancare chinezeasca si ma lovesc de lipsa ingredientelor. chinezii au multe feluri de supe interesante cu vegetale/condimente specifice; eventual daca se gasesc “chinese noodles – la mian – taitei” proaspeti.
Am verifica si se gasesc taietei proaspeti la magazinul chinezesc din Dragonul Rosu (cel de la fantani) insa nu tot timpul. Dar taieteii,chinezesti sau nu, sunt relativ usor de facut si acasa.
mai am o intrebare, vad ca stiti o gramada de secrete. de unde cumparati peste (somon,ton) proaspat in cazul in care vreti sa faceti sushi acasa? ce se gaseste prin supermarket e ok dar parca nu-mi vine sa-l pun in sushi dupa ce-a stat expus in aer liber acolo.
Pentru sushi, noi folosim somon, ton, creveti si scoici Saint Jacques pe care le cumparam de la Metro. Multe din speciile de peste care se comercializeaza proaspete sunt, de fapt, decongelate. Din experienta noastra de pana acum nu am avut probleme cu fructele de mare si pestele de la Metro.
merge si alt fel de carne la tocana asta? oaie sau vita?
Da. Se poate si chiar se face cam din toate tipurile de carne. Evident, fara porc.
cam care ar fi modificarile daca folosesc piept de berbecut in loc de pulpa? trebuie sa-l tin mai mult sau mai putin? (incepator in ale gatitului)
multumesc
@vlad, berbecutul e un “animal” tanar, asa ca nu sunt diferente majore pentru timpii de fierbere intre piept si pulpa. Pieptul ar putea sa fie putin mai gras, dar in rest reteta este aceeasi.
Pentru mine cred ca e prima reteta pe care am respectat-o aproape pana la ultima virgula. Sunt unele retete pe care le adaptez din mers dar pe asta mi-am propus sa o respect in proportie de 99%. Am redus la jumatate cantitatea de cimbru care are o aroma foarte puternica si pe care o cunosc pentru a lasa chimionul sa-si faca de cap avand in vedere ca e prima oara cand folosesc chimion. Dupa ceva cautari am ajuns in posesia unei pungute cu 40 g de chimion. Pentru cei care nu au incercat, diferenta dintre chimen si chimion e mare. Incercati, asta este sfatul meu.
Revenind la subiect, e genul de mancare pe care as gati-o cu placere oricand in compania unor prieteni. Timpul de asteptare cand “marfa” e in cuptor e numai bun pentru a starni pofta cu aromele sale puternice. In “caietul” meu cu retete e marcata cu “nota bene” si va fi reluata si in varianta cu carne de ied.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti unde pot gasi produse alimentare din bucataria central si sud-americana. De exemplu as vrea “plantains” (banane verzi pentru gatit), “jalapenos” (ardei iute)..
Si unde pot gasi chimion.
Multumesc
plantains nu am văzut in Romania. jalapeno (murat) se găseşte la Lidl iar chimion găsiţi la Carrefour şi Megaimage (raftul cu produse etnice)
Reteta de tocana o voi incerca de Paste si voi reveni cu comentariu
Am facut varianta fara carne. Are un gust foarete bun,de Paste voi face si varianta cu carne. Multumrsc pentru reteta
Tocana de carne de duce pe strazile pline de miresme ale Istabulului(as vrea sa il mai vad odata),iti multumesc pentru reteta.
Cu ceva timp in urma am avut invitati la masa, au fost invitati la un fel de mancare traditionala orientala, din regiunea Hipronului,care se face din carne de mel (berbecut,ied) orez si boabe de naut,si diferite condimente,se face numai la cuptor in vas de lut.La acea masa unul din invitati a povestit ca a mancat in Turcia un fel de mancare compusa din carne de oaie cu legume la cuptor si ca nu poate sa uite cat de buna a fost si ca se gateste in vas de lut ,la cuptor.Dar nu stia reteta.Cum sunt eu pasionata in ale bucatariei m-am intrebat cum pot sa aflu reteta,alta obtiune nu am avut decat Google.Am gasit multe retete cu mancaruri traditionale turcesti,dar nu era ce cautam eu,pana cand am dat de aceasta pagina-CevaBun- cu acesta reteta si mi-am spus “asta e”.
Multumesc pt reteta si,sigur,in cel mai scurt timp o voi face.
Foarte bun! Multumesc. Un amanunt: carnea este mai gustoasa daca se marineaza cel putin 30 min. înainte de a fi prajita.
Comments are closed.