Variantă modernă a unui fel clasic marocan, această tocăniţă din carne de vită – care aduce aminte de ruda sa indiană (Daal Gosht – curry de miel cu linte) – este un fel de mâncare excelent pentru orice zi a săptămânii.
Porţii: 2
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 400 grame carne slabă de vită
- 2 căni de linte fiartă (sau 2 conserve de 400 de grame)
- 3 roşii (sau o conservă de 400 grame)
- 1 ceapă mare
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri rase de chimion
- 2 linguri rase boia de ardei dulce
- 1 linguriţă curcuma
- 1 linguriţă rasă harissa (opţional)
- 3-4 linguri zeamă de lămâie
- 1 lingură ghimbir tocat sau 1 linguriţă pudră de ghimbir
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă bicarbonat
- 2 foi de dafin
- 3 linguri pătrunjel sau coriandru tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi cuburi (îmbucături) potrivite carnea.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi rumeniţi carnea de vită.
- Adăugaţi 2 căni de apă peste carne şi 1 linguriţă de bicarbonat (pentru frăgezire).
- Lăsaţi să fiarbă carnea până scade tot lichidul şi prinde a se rumeni din nou.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi 1 minut.
- Adăugaţi chimionul, boiaua de ardei, ghimbirul, curcuma şi harissa şi mai rumeniţi 30-40 de secunde.
- Adăugaţi roşiile tocate, foile de dafin, zeama de lămâie şi 1/2 cană de apă.
- Fierbeţi 10 minute până când sosul prinde a se lega.
- Adăugaţi lintea scursă şi mai lăsaţi pe foc 5 minute.
- Adăugaţi verdeaţa (pătrunjelul sau coriandrul) tocată.
Mâncarea de linte cu vită se serveşte fierbinte, împreună cu pâine marocană (o lipie mai groasă).