O iahnie de fasole, fără carne, ideală pentru zile de vară. Aromată şi picantă, mâncarea marocană de fasole se deosebeşte de suratele ei europene prin condimentele specifice nordului african.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 90-100 de minute
Ingrediente:
- 500 grame de fasole albă (înmuiată peste noapte în apă rece)
- 1 ceapă mare
- 3 căţei de usturoi
- 1 morcov
- 3 roşii bine coapte
- 1 lingură de boia de ardei dulce
- 1 linguriţă boia de ardei iute
- 1 linguriţă pudră de ghimbir
- 1 lingură chimion
- 2 linguri de miere
- 4 linguri ulei de măsline
- 3 linguri de pătrunjel tocat
- 1 lingură coriandru tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi la fiert fasolea în 2 litri de apă. Lăsaţi să fiarbă 15 minute şi înlocuiţi apa fiartă cu aceeaşi cantitate de apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea. După fierbere (aproximativ o oră), trageţi oala deoparte şi lăsaţi fasolea să se răcească în lichid.
- Curăţaţi ceapa, usturoiul şi morcovul şi treceţi-le prin răzătoare.
- Decojiţi şi tocaţi roşiile.
- Tocaţi verdeţurile.
- Încingeţi uleiul într-un vas adânc.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa, usturoiul şi morcovul timp de 1-2 minute.
- Adăugaţi condimentele : boiaua dulce şi cea iute, ghimbirul şi chimionul.
- Adăugaţi roşiile tocate.
- Stingeţi cu 2 căni de lichid de pe fasole.
- Fierbeţi 15 minute până când ceapa se înmoaie.
- Adăugaţi boabele de fasole scurse. Păstraţi apa în care a fiert fasolea pentru a suplimenta, dacă este cazul.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Fierbeţi 5 minute şi adăugaţi verdeaţa tocată.
- Stingeţi focul şi adăugaţi mierea.
Mâncarea marocană de fasole se consumă atât caldă cât şi rece sau la temperatura camerei.