O iahnie de fasole, fără carne,  ideală pentru zile de vară. Aromată şi picantă, mâncarea marocană de fasole se deosebeşte de suratele ei europene prin condimentele specifice nordului african.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 90-100 de minute

Ingrediente:

  • 500 grame de fasole albă (înmuiată peste noapte în apă rece)
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 morcov
  • 3 roşii bine coapte
  • 1 lingură de boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă boia de ardei iute
  • 1 linguriţă pudră de ghimbir
  • 1 lingură chimion
  • 2 linguri de miere
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri de pătrunjel tocat
  • 1 lingură coriandru tocat
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Puneţi la fiert fasolea în 2 litri de apă. Lăsaţi să fiarbă 15 minute şi înlocuiţi apa fiartă cu aceeaşi cantitate de apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea. După fierbere (aproximativ o oră), trageţi oala deoparte şi lăsaţi fasolea să se răcească în lichid.
  2. Curăţaţi ceapa, usturoiul şi morcovul şi treceţi-le prin răzătoare.
  3. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
  4. Tocaţi verdeţurile.
  5. Încingeţi uleiul într-un vas adânc.
  6. Adăugaţi şi sotaţi ceapa, usturoiul şi morcovul timp de 1-2 minute.
  7. Adăugaţi condimentele : boiaua dulce şi cea iute, ghimbirul şi chimionul.
  8. Adăugaţi roşiile tocate.
  9. Stingeţi cu 2 căni de lichid de pe fasole.
  10. Fierbeţi 15 minute până când ceapa se înmoaie.
  11. Adăugaţi boabele de fasole scurse. Păstraţi apa în care a fiert fasolea pentru a suplimenta, dacă este cazul.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
  13. Fierbeţi 5 minute şi adăugaţi verdeaţa tocată.
  14. Stingeţi focul şi adăugaţi mierea.

Mâncarea marocană de fasole se consumă atât caldă cât şi rece sau la temperatura camerei.

print