O mâncare clasică de vară pentru fiecare zi a săptămânii, regăsită în toate regiunile ţării cu diferite nuanţe de la zonă la zonă. În unele regiuni – în special în Ardeal, Banat şi Bucovina – roşiile sunt înlocuite sau completate cu smântână sau iaurt.
Porţii: 4
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 600 grame fasole păstăi
- 800 grame pulpă de vită
- 1 ceapă mare
- 1 morcov mare
- 3 căţei de usturoi
- 3 roşii (sau o conservă de 400 grame)
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 foaie de dafin
- 1 legăturică frunze de ţelină
- 1 legătură pătrunjel
- 3 linguri ulei
- 1 lingură făină
- 1 lingură rasă bicarbonat
- 1 lingură rasă zahăr
- sare
- piper
- 4 linguri zdravene de smântână sau iaurt gras, pentru servire
Preparare:
- Alegeţi păstăile, rupeţi-le (sau tăiaţi-le ) în bucăţi de 4-5 centimetri şi clătiţi-le în apă rece.
- Curăţaţi ceapa, usturoiul şi morcovul şi treceţi-le prin răzătoarea mare sau tocaţi-le fin.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Tăiaţi carnea cubuleţe.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă.
- Adăugaţi şi rumeniţi carnea de vită.
- Acoperiţi cu apă şi adăugaţi bicarbonatul.
[warning]Folosiţi un vas adânc deoarece bicarbonatul – care are rolul de a frăgezi carnea – va face o spumă abundentă care dispare în câteva minute.[/warning] - Fierbeţi până când zeama scade şi carnea prinde a se prăji din nou.
- Adăugaţi ceapa, usturoiul şi morcovul şi rumeniţi 1 minut.
- Adăugaţi roşiile tocate, păstăile şi 2-3 căni de apă, în funcţie de cât sos vă doriţi.
- Adăugaţi o lingură de sare, zahărul şi dafinul.
- Acoperiţi şi fierbeţi până când carnea şi păstăile s-au pătruns.
- Faceţi un liezon: amestecaţi pasta de tomate cu făina şi câteva linguri de zeamă, cu grijă să nu se formeze cocoloaşe.
- Adăugaţi liezonul în mâncare şi ţelina tocată.
- Fierbeţi descoperit până când sosul este legat.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Luaţi mâncarea de pe foc şi adăugaţi pătrunjel proaspăt tocat.
Mâncarea de vită cu fasole verde se serveşte caldă sau rece, cu pâine şi smântână sau iaurt gras.