O mâncare tabără, de vacanţă, varza înăbuşită la ceaun, aromată cu cimbru, este o delicatesă vegetariană – de inspiraţie germano-ungurească – râvnită şi de către cei care o văd în compania unui cârnăcior prăjit pe grătar.
Porţii: 4
Timp de preparare: 2 ore
- 1 varză mărişoară
- 3 linguri de ulei
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras (opţional)
- 1 crenguţă de cimbru
- 1 lingură zdravănă de mărar tocat
- 400 ml vin alb sec
- 1 lingură rasă de chimen măcinat
- 1 linguriţă rasă de piper
- 2 roşii cărnoase (decojite)
- 1 lingură pastă de tomate
- sare
- smântână pentru servit (opţional)
Preparare:
- Curăţaţi varza de frunzele exterioare, îndepărtaţi-i cotorul şi tăiaţi-o fideluţă din cuţit.
- Frecaţi varza tocată cu 1 lingură de sare şi lăsaţi-o să se înmoaie.
- Decojiţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori. Scoateţi cotorul ardeiului şi tăiaţi-l julienne.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le (vezi filmul).
- Încingeţi uleiul în ceaun.
- Sotaţi ceapa şi ardeiul până se înmoaie şi devin sticloase.
- Adăugaţi în ceaun varza stoarsă de excesul de zeamă şi căliţi-o amestecând constant.
- Stingeţi totul cu pasta de tomate diluată în vin, adăugaţi 1 lingură rasă de sare, roşiile tocate, cimbrul şi chimenul măcinat. Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic, timp de 1 oră şi jumătate sau până când zeama a scăzut şi varza este fiartă.
- Dupăce varza a fiert asezonaţi totul cu sare şi piper. Adăugaţi mărarul, amestecaţi bine şi luaţi de pe foc.
- Mâncarea de varză la ceaun se serveşte simplă, cu smântână şi ardei iute pentru amatorii de picanterii. De asemenea, se poate servi drept garnitură pentru fripturi sau cărnuri la grătar.