Ceva Bun

Mâncălătorii – Hong Kong

Rar găseşti într-un singur loc atâta culoare, gust şi parfum cât are Hong Kong-ul, locul în care bucătăriile lumii s-au unit fără a se confunda între ele. Aici se întâlnesc culturile şi bucătăriile Occidentului şi Orientului de sute de ani, de când Marco Polo a pus pentru prima dată piciorul pe pământul din Hong Kong.
Călătorul găseşte în Hong Kong toate bucătăriile generoasei Chinei, cu precădere cea cantoneză. Dar acesta e doar începutul. Pentru că toate bucătăriile Asiei, dar şi ale Europei, s-au înghesuit în oraşul stat ce pare făcut doar pentru aparatură electronică şi mâncare.
Hong Kong-ul e un uriaş stup în care zi şi noapte milioane de albine zumzăie, aduc, duc şi consumă hrană într-un exces de neon şi ţăcănit mecanic (semnalizarea acustică, pentru nevăzători, a semafoarelor). Cărucioare, tarabe, food-court-uri, terase. Şi oameni, mulţi oameni care se mişcă necontenit între ele.

E clar, Hong Kong-ul e raiul mâncătorilor pentru că nu există loc în care să nu găseşti de mâncare la preţuri mai mult decât rezonabile, iar servirea e cât se poate de rapidă, pentru că bucătăria Asiei e prin definiţie rapidă, fără să fie un clasic fast-food.
Locuitorii din Hong Kong își impun ritmul alert și la mâncare. Mănâncă repede, câteodată în picioare, de 5 ori pe zi – mic dejun, prânz, gustarea de după amiază (pe modelul ceaiului de la ora 5, moșterire a ocupației britanice), cina și gustarea de noapte (sic!).

Micul dejun înseamnă dim sum. În general, dim sum sunt cunoscute ca găluște sau rulouri – fierte la aburi, prăjite, coapte, umplute cu carne, fructe de mare, legume, sărate sau dulci. Varietatea este uimitoare, la fel și specificul locurilor în care se servește dim sum: restaurante luxoase cu priveliște spectaculoasă către port, localuri de familie cunoscute de localnici, localuri care vând doar dim sum, food court-uri, tea houses. Toate servesc dim sum găluște – gow : cu înveliș din pastă de orez aproape transparentă și umpluturi diverse de carne, creveți, tofu, legume. Cele mai populare sunt Har Gau cu creveți și Shaomai cu carne de porc. Bau sunt tot găluște dar cu un inveliș pufos, asemănător cu miezul de pâine proaspătă, puțin mai mari și mai consistente, cu umplutură de carne sau fructe de mare.
Prânzul este o industrie. Toate restaurantele, inclusiv cele din Food Court-uri, servesc lunch set – meniuri special concepute pentru prânz, la prețuri reduse. De obicei, meniurile de prânz includ două-trei feluri de mâncare și ceai chinezesc. Sau pot include o supă mare cu tăieței cu carne de porc sau creveți. Restaurantele deschid la 11:30 și rămân deschise până la 15:00 pentru prânz.

Gustarea de după amiază prinde conotații mondene în weekend când familiile se întâlnesc la cafenelele din tot orașul pentru un ceai și un desert. În timpul săptămânii, gustarea este o compusă din ceai și găluști dulci în aluat.

Cina este principalul moment al zilei, când familiile și prietenii se adună în restaurant ca să se pună la curent. Așa se face că în Hong Kong se stă la coadă la restaurant, cu bonuri de ordine, exact ca în filme. Dar merită! Cina se servește între 18:00 și 23:30 (orele de funcționare ale restaurantelor). Fie că alegeți un restaurant chinezesc sau doriți alt specific, încercați mai întâi să faceți rezervare. Dacă nu reușiți, mergeți acolo la ora de deschidere ca să vă asigurați că aveți locuri.
Extraordinar este faptul că în Hong Kong prețurile nu diferă dramatic între un restaurant din Ghidul Michelin și unul obișnuit, preferat de localnici, iar eticheta lejeră permite accesul în orice restaurant chiar și în haine de stradă.

Puteți servi o cină de neuitat în Tsim Sha Tsui, cu vedere spre golf, cu doar 10 Euro/2 persoane, în restaurantul tradițional Pekin, aflat la etajul 4 dintr-o clădire impunătoare din port. Meniurile restaurantelor chinezești includ foarte multe feluri de mâncare ce diferă în funcție de specific – cantonez, sichuan, hunan: rață afumată în frunze de ceai, pui alb, porc dulce-acrișor, gheare de pui, burtă de vită cu cinci arome, rață în stil Pekin, supă de meduză sau de alge, salate reci și iuți din castraveți, fructe de mare pe piatră.

Puteți alege restaurante cu specific vietnamez, thailandez, japonez – toate foarte bune, ce profită din plin de apropierea de mare pentru ingrediente proaspete.

Pentru un oraș atât de agitat și aglomerat ca Hong Kong-ul, era necesar să apară și restaurante care stau deschise până spre dimineață – în Central, Wan Chai și Lantau găsiți cafenele sau restaurante mici deschise până la 4 dimineața.

O incursiune în Hong Kong nu poate să fie completă fără experiența piețelor unde spiritul comercial al locuitorilor insulei este etalat în toată splendoarea alături de tarabele pline de legume, fructe exotice, cărnuri și fructe de mare. Dar, atenție la ce consumați în piețe, pentru că există și locuri unde standardele de igienă lipsesc cu desăvârșire.

print