Un desert simplu şi simpatic, gustos şi foarte săţios, aceste prăjiturele sunt o adaptare locală pentru macarons (în care migdalele sunt înlocuite cu nuci) lipite între ele cu o cremă de ciocolată. Regăsite sub diverse nume, de la praline de casă la “tobiţe” sau “rotiţe”, şi de la fursecuri la bezele cu nucă, aceste prăjiturele-bombonele fac deliciul platourilor cu prăjituri.
Porţii:20-30 bucăţi
Timp de preparare: 80 minute
Ingrediente:
[note]Pentru această reţetă o s[ aveţi nevoie de 6 ouă (6 albuşuri pentru bezele şi 6 gălbenuşuri pentru cremă)[/note]
bezele
- 6 albuşuri
- 300 grame de zahăr pudră
- 200 grame nuci măcinate
- 1 vârf de cuţit sare
cremă
- 6 gălbenuşuri
- 200 grame zahăr tos
- 250 grame unt gras
- 2 linguri cacao
- 1 linguriţă esenţă de rom
Preparare:
- Separaţi cele 6 ouă. Păstraţi atât albuşurile cât şi gălbenuşurile.
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade (foc mic spre mediu).
- Bateţi, cu ajutorul unui mixer, cele 6 albuşuri cu puţină sare, până obţineţi o spumă tare.
- Încorporaţi zahărul pudră şi bateţi până spuma se întăreşte din nou.
- Încorporaţi, amestecând cu o lingură, nuca măcinată.
- Ungeţi o tavă cu unt sau tapetaţi-o cu hârtie de copt.
- Formaţi în tavă, cu ajutorul unei linguriţe sau spriţ de cofetărie, bezele. Lăsaţi suficient spaţiu între ele deoarece vor creşte.
- Coaceţi bezelele 12-15 minute, până prind a se colora pe margine.
- Scoateţi tava şi lăsaţi-o să se răcească 5-10 minute înainte de a scoate bezelele.
- Repetaţi operaţiunea, folosind alternativ o a doua tavă, până când toate bezelele sunt coapte.
- Preparaţi crema: amestecaţi bine gălbenuşurile de ou cu jumătate din cantitatea de zahăr tos.
- Puneţi amestecul pe bain-marie şi amestecaţi până se leagă găbenuşurile. Încorporaţi pudra de cacao. Adăugaţi esenţa de rom.
- Amestecaţi separat untul cu restul de zahăr până când cristalele de zahăr s-au topit.
- Încorporaţi în unt sosul de ciocolată răcorit.
- Lipiţi câte două bezele între ele cu cremă de ciocolată.
[tip]Dacă crema este prea moale, lăsaţi-o câteva minute la rece.[/tip]
Bezelele cu nucă şi cremă de ciocolată se servesc ca atare. Se păstrează proaspete câteva zile.
Astea nu sunt pricomigdale? 😀
@Sophiestricata, pricomigdale romanesti, priconuci 🙂
Nu prea seamana cu Macarons!!
De aici şi ghilimelele!
Comments are closed.