Un desert simplu şi simpatic, gustos şi foarte săţios, aceste prăjiturele sunt o adaptare locală pentru macarons (în care migdalele sunt înlocuite cu nuci)  lipite între ele cu o cremă de ciocolată. Regăsite sub diverse nume, de la praline de casă la “tobiţe” sau “rotiţe”, şi de la fursecuri la bezele cu nucă, aceste prăjiturele-bombonele fac deliciul platourilor cu prăjituri.

Porţii:20-30 bucăţi

Timp de preparare: 80 minute

Ingrediente:

[note]Pentru această reţetă o s[ aveţi nevoie de 6 ouă (6 albuşuri pentru bezele şi 6 gălbenuşuri pentru cremă)[/note]

bezele

  • 6 albuşuri
  • 300 grame de zahăr pudră
  • 200 grame nuci măcinate
  • 1 vârf de cuţit sare

cremă

  • 6 gălbenuşuri
  • 200 grame zahăr tos
  • 250 grame unt gras
  • 2 linguri cacao
  • 1 linguriţă esenţă de rom

Preparare:

  1. Separaţi cele 6 ouă. Păstraţi atât albuşurile cât şi gălbenuşurile.
  2. Încingeţi cuptorul la 160 de grade (foc mic spre mediu).
  3. Bateţi, cu ajutorul unui mixer, cele 6 albuşuri cu puţină sare, până obţineţi o spumă tare.
  4. Încorporaţi zahărul pudră şi bateţi până spuma se întăreşte din nou.
  5. Încorporaţi, amestecând cu o lingură, nuca măcinată.
  6. Ungeţi o tavă cu unt sau tapetaţi-o cu hârtie de copt.
  7. Formaţi în tavă, cu ajutorul unei linguriţe sau spriţ de cofetărie, bezele. Lăsaţi suficient spaţiu între ele deoarece vor creşte.
  8. Coaceţi bezelele 12-15 minute, până prind a se colora pe margine.
  9. Scoateţi tava şi lăsaţi-o să se răcească 5-10 minute înainte de a scoate bezelele.
  10. Repetaţi operaţiunea, folosind alternativ o a doua tavă, până când toate bezelele sunt coapte.
  11. Preparaţi crema: amestecaţi bine gălbenuşurile de ou cu jumătate din cantitatea de zahăr tos.
  12. Puneţi amestecul pe bain-marie şi amestecaţi până se leagă găbenuşurile. Încorporaţi pudra de cacao. Adăugaţi esenţa de rom.
  13. Amestecaţi separat untul cu restul de zahăr până când cristalele de zahăr s-au topit.
  14. Încorporaţi în unt sosul de ciocolată răcorit.
  15. Lipiţi câte două bezele  între ele cu cremă de ciocolată.

[tip]Dacă crema este prea moale, lăsaţi-o câteva minute la rece.[/tip]

Bezelele cu nucă şi cremă de ciocolată se servesc ca atare. Se păstrează proaspete câteva zile.

print

4 Comentarii

Comments are closed.