Ceva Bun

Lipii

Pâinea, aluatul primordial, se simplifică până la elementele sale de bază când e vorba de lipie: pâinea începutului de lume. Născută în zona în care literalmente s-a născut lumea, lipia s-a extins asemeni populaţiilor indo-europene pe întreg Pământul. Dar nicăieri nu se simte mai bine lipia decât în preajma bucătăriei levantine şi a felurilor ei preferate. shaorma, falafelul şi humusul.

Porții: 4-6

Timp de preparare: 50 de minute + timp pentru dospire

Ingrediente:

Preparare:

  1. Într-o cană, turnați jumătatea de ceașcă de apă caldă și adăugați zahărul și drojdia. Amestecați și lăsați să crească.
  2. Într-un bol încăpător, amestecați făina cu sarea și formați un gol în mijloc unde veți turna amestecul de drojdie din cană, plus încă jumătate din cantitatea de apă călduță.
  3. Frământați pentru a încorpora toată făina și adăugați câte o lingură de apă din când în când. Când coca devine elastică și nu mai e foarte lipicioasă, așezați-o pe un fund de lemn pudrat cu făină. Frământați aluatul în continuare cam 10 minute până devine pufoasă și elastică.
  4. Lăsați aluatul 2-3 ore la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduț.
  5. După ce coca și-a dublat cantitatea, frământați-o ușor și formați o funie pe care o rupeți în bucăți egale. Formați sfere de aluat de forma și mărimea unor mandarine.
  6. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade celsius și așezați tava pe cel mai de jos raft.
  7. Cât timp se încălzește cuptorul, puneți mingiuțele de alut pe un fund de lemn pudrat cu făină, distanțate la câtiva cm una de alta, și lăsați-le să mai dospească 10-15 minute.
  8. Pe suprafața de lucru pudrată cu făină, turtiți câte o mingiuță de cocă până se formează un cerc. Cu un sucitor (merdenea), întindeți foaia până obțineți grosimea recomandată (mai puțin de 6 mm). După ce ați întins toate mingiuțele de cocă, lăsați cercurile de cocă încă 10 minute la dospit.
  9. Pentru coacerea lipiilor, se recomandă cuptorul de pizza. Pentru a obține un efect similar, recomandarea noastră este să folosiți tava de la cuptor, bine încălzită, pe care să o amplasați pe nivelul cel mai de jos. Se pune câte o lipie în cuptor și se coace 4 minute pe o singură parte până se umflă și prinde a se rumeni (pe margine). Timpul de coacere depinde de puterea cuptorului și de aluat (cât este de gros și cât este de moale), de aceea trebuie să fiți atenți și să urmăriți când se umflă lipia pentru a nu o ține prea mult.
  10. După ce ați copt toate lipiile, lăsați-le la răcit acoperite cu un prosop de bucătărie. Lipiile se vor lăsa (dezumfla) singure și își vor păstra structura elastică.

[warning] Pentru că lipiile se coc una câte una, aveți grijă cu ultimele lipii unde timpul de coacere poate fi mai mic (cuptorul este mai încălzit). [/warning]

[tip] Pentru un plus de savoare, puteți adăuga semințe de susan negru. [/tip]

print