Dacă vă rămân legume de la salate sau alte mâncăruri și aveți prin preajmă o bucată zdravănă de brânză, rețeta de legume gratinate este numai bună. Sau, pur și simplu, dacă iubiți legumele, pregătiți acest fel de mâncare și nu o să vă pară rău.
Aveți nevoie de un vas cu capac ce se poate băga la cuptor.
Porții: 4
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 4 roșii
- 4 ardei grași
- 1 vânătă
- 2 dovlecei
- 2 morcovi
- 2 ouă
- 250 g brânză (telemea)
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare și piper
Preparare:
- Pregătiți legumele. Spălați-le, curățați-le și tăiați-le rondele potrivite.
- Într-un vas termorezistent uns cu uleiul de măsline, așezați legumele în straturi.
- În funcție de cât de sărată este brânza, potriviți legumele de sare și piper.
- Dați vasul la cuptor la foc mediu (vasul să fie acoperit).
- Dupa 20 de minute, scoateți vasul din cuptor, dați capacul la o parte și radeți brânza prin răzătoarea mare deasupra legumelor. Turnați și ouăle bătute bine. Băgați din nou vasul în cuptor, de data aceasta fără capac. Lăsați-l în cuptor până se topește brânza și prinde crustă arămie deasupra.
Legumele gratinate se servesc calde.
[tip] Puteți prepara acest fel de mâncare cu aproape orice tip de brânză cu conținut de grăsime peste 20%. De asemenea, puteți prepara rețeta cu amestec de brânzeturi (mozzarella, gorgonzola, gouda etc). [/tip]
[tip] Această rețetă se poate prepara și cu legume congelate. Atenție, însă, la excesul de apă din legumele congelate – se mărește timpul de coacere fără capac. [/tip]