O delicatesă lacto-vegetariană pe măsura bucătăriei italiene! Chiar şi marii iubitori ai cărnii se vor opri o clipă asupra unei porţii de lasagna umplută cu vinete, roşii şi ardei, ninsă din belşug cu parmezan.
Porţii: 6
Timp de preparare: 80 de minute
Ingrediente:
- 18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)
- 1 ceapă mare
- 4 căţei de usturoi
- 2 vinete
- 2 ardei graşi
- 3 roşii decojite (sau o cutie de cubuleţe de roşii în bulion)
- 2 linguri pastă de tomate
- 3 linguri ulei de măsline
- 300 ml supă de legume
- 1 lingură frunze tocate de busuioc
- 1 lingură rasă de zahăr
- 1 lingură de unt
- 1 lingură făină
- 300 ml lapte
- 1 linguriţă nucsoara
- 160 grame parmezan ras
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Scoateţi cotoarele şi seminţele ardeilor. Răzuiţi parmezanul şi împărţiţi-l în patru părţi egale.
- Tocaţi ceapa, roşiile şi usturoiul. Tăiţi vinetele şi ardeii cubuleţe sau julienne.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi vinetele şi ardeii graşi şi amestecaţi până se înmoaie bine.
- Adăugaţi roşiile, pasta de tomate, supa de legume şi zahărul.
- Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând constant, până când legumele s-au înmuiat şi lichidul a scăzut. După ce amestecul s-a legat, luaţi tigaia de pe foc, adăugaţi frunzele de busuioc tocate, asezonaţi cu sare şi piper.
- Până se leagă amestecul de legume, preîncălzişi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- În paralel, înmuiaţi foile de lasagna într-o tavă în apă clocotită care să le acopere, timp de 10 minute.
- Preparaţi un sos Bechamel. Topiţi untul într-o tigaie şi adăugaţi făina. Înmuiaţi făina în unt topit, fără a o prăji. (vezi foto). Stingeţi totul cu lapte şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaşelor. Va trebui să obţineţi o cremă consistentă. Adăugaţi nucşoara rasă, o parte din cantitatea de parmezan (50 de grame), sare şi piper după gust.
- Pentru montarea lasagnei pregătiţi o formă termorezistentă.
- Ungeţi forma cu ulei şi formaţi un strat din foi de lasagna a căror margini trebuie să se suprapună astfel încât să acopere fundul formei.
- Adăugaţi jumătate din amestecul de legume. Nivelaţi-l cu ajutorul unei linguri şi adăugaţi jumătate din sosul Bechamel. Presăraţi o parte din parmezan (50 grame).
- Întindeţi încă un strat de foi de lasagna. Turnaţi şi nivelaţi restul de amestec de legume.
- Adăugaţi ultimul strat de foi de lasagna şi acoperiţi-l cu restul de Bechamel.
- Presăraţi o parte de parmezan şi introduceţi forma la cuptor pentru 20 de minute la foc mic spre mediu.
Lasagna vegetariană se serveşte caldă, pudrată cu abundenţă din restul de parmezan ras.
[warning]Aveţi grijă când înmuiaţi foile de lasagna: puneţi-le să se înmoaie într-un vas întins pentru a preveni lipirea dintre ele.[/warning]
[note] Numărul foilor de lasagna depinde de dimensiunea lor şi a vasului în care se prepară. [/note]
_____________________________________________