Deşi am fi tentaţi să acordăm aproape exclusiv italienilor credit pentru inventarea lasagnei cu spanac, de fapt, grecii au avut o contribuţie majoră la realizarea acestei delicatese lacto-vegetariene. Regatul veneţian, cel care a dominat vreme de secole insulele greceşti din Mediterană, a dus tradiţia pastelor în Grecia, unde au întâlnit plăcintele cu spanac şi feta (Spanakopita).
Porţii: 6
Timp de preparare: 100 de minute
- 800 grame de spanac (congelat sau opărit)
- 18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)
- 1 ceapă
- 4 căţei de usturoi
- 1 litru de lapte gras
- 150 grame de unt
- 4 linguri de făină
- 300 de grame de brânză kefalotiri (sau cheddar, cașcaval tare)
- 1 lingură rasă de nucsoara
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
- Topiţi 50 de grame de unt într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine transparentă.
- Adăgaţi 1 lingură de făină şi rumeniţi-o uşor.
- Stingeţi totul cu 200 ml de lapte, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe.
- După ce sosul s-a legat, adăugaţi spanacul congelat sau cel opărit (scurs şi tocat din cuţit).
- Adăugaţi jumătate din cantitate de nucşoară, sare şi piper.
- Lăsaţi să dea spanacul câteva clocote până se leagă bine şi trageţi vasul de pe foc.
- Topiţi restul de unt într-o cratiţă pentru a prepara sosul de brânză.
- Adăugaţi restul de făină şi rumeniţi-o uşor.
- Stingeţi cu restul de lapte amestecând bine pentru a nu se forma cocoloaşe.
- Adăugaţi trei sferturi din cantitatea de brânză rasă, sare, piper şi restul de nucşoară.
- Opăriţi foile de lasagna timp de aproximativ 10 minute, scoateţi-le din apă şi ştergeţi-le cu un şervet pe ambele părţi.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
- Aşezaţi 1 strat de foi de lasagna pe fundul unei forme termorezistente.
- Adăugaţi jumătate din cantitate de spanac şi nivelaţi-o cu o lingură.
- Adăugaţi 1 treime din sosul de brânză peste spanac şi acoperiţi cu un strat de foi de lasagna.
- Repetaţi operaţiunea.
- Turnaţi restul de sos peste ultimul strat de foi de lasagna.
- Adăugaţi brânza rasă peste sos şi introduceţi lasagna la cuptor pentru 25-30 de minute, până când se rumeneşte la suprafaţă.
Lasagna cu spanac şi brânză se serveşte caldă sau la temperatura camerei.
[tip]Dacă nu o serviţi imediat, acoperiţi lasagna cu folie alimentară pentru a preveni uscarea foilor.[/tip]
[note]Grecii folosesc tradițional pentru această reţetă feta sfărâmată iar italienii diferite tipuri de brânză de oaie şi/vacă, inclusiv ricotta.[/note]