Un cocktail francez celebru, kir-ul s-a născut după al doilea Război Mondial, în localitatea Dijon, capitală a Burgundiei. Băutură a prieteniei, kir-ul a fost numit după primarul dijonez Felix Kir, pionier al ideii “oraşelor înfrăţite” din Europa, care obişnuia să întâmpine delegaţiile străine cu un pahar din această băutură specifică zonei.
Amestec de vin alb şi lichior de coacăze, kir-ul a fost inventat pentru a spăla ruşinea istorică a Burgundiei, lăsate fără etalonul ei, vinul roşu, confiscat de armata germană. Pentru a bea, totuşi, tradiţionalul vin roşu burgundez, localnicii au colorat cantităţile mari de vin alb, cu o altă băutură populară în plan local, creme de cassis.
Trebuie că “amestecul de criză” a fost pe gustul francezilor, pentru că băutura a rămas şi şi-a extins popularitatea în toată ţara astfel încât, în prezent, fiecare local din Franţa serveşte propriul amestec de kir. Există mai multe reţete de kir în toată lumea, cele mai cunoscute fiind, alături de mix-ul tradiţional, reţetele de kir royal şi kir Martini.
Reţetă: Kir
Ingrediente:
Kir clasic
- 180 ml de vin alb sec
- 1 lingură de creme de cassis
- 2-3 cuburi de gheaţă
- 1 fâşie de coajă de lămâie
Preparare:
- Amestecaţi cuburile de gheaţă cu creme de cassis şi cu vinul alb.
- Tunaţi amestecul într-un pahar de vin alb
- Decoraţi marginea paharului cu coaja de lămâie
Timp de pregătire: 5 minute
Porții: 1
Kir royal
Kirul royal se prepară din amestecul a 5 părţi de şampanie (sau vin spumant alb) cu 1 parte creme de cassis. Se serveşte din cupă de şampanie.
Kir Martini
Specialitate populară de bar, kir Martini se prepară din 7 părţi de gin, 2 părţi de vermut sec alb (Martini) şi o 1 parte creme de cassis. Se serveşte din cupă de Martini.