O reţetă clasică, care dă de fapt numele îngheţatei, aşa cum o regăsim în limba engleză (ice cream), adică o cremă de vanilie îngheţată, pe care o poate prepara oricine acasă. Şi dacă nu avem maşină de îngheţată?! Da, chiar şi dacă nu avem maşină de îngheţată. Pentru că îngheţata s-a născut înaintea maşinii.
Ni s-a pus de foarte multe ori întrebarea, cum e posibil să faci o îngheţată decentă, fără o maşină de îngheţată, o ustensilă relativ scumpă şi nu la îndemâna oricui. Pentru a vedea cum se poate face asta, trebuie să vedem care e compoziţia fizică a îngheţatei şi ce o diferă, de exemplu, de o bucată de gheaţă. Aşa cum îi spune numele, va trebui să obţinem o cremă îngheţată dar care să rămână cremă, adică fără cristale de gheaţă în textura finală, iar pentru a obţine asta avem nevoie de un proces de congelare ceva mai diferit, fie în procesul iniţial de preparare fie pe parcurs.
La modul clasic, îngheţata se face prin îngheţarea treptată a cremei într-un vas metalic scufundat şi acoperit pe margini cu gheaţă presărată cu sare. Adică exact pe dos faţă de un bain-marie unde vasul e înconjurat de aburi. Pur şi simplu punem crema într-un lighean metalic aşezat în altul cu gheaţă (presărată cu sare) şi amestecăm crema trecând-o cât mai des pe pereţii îngheţaţi pentru a îngheţa-o treptat, evitând astfel formarea cristalelor de gheaţă. Cealaltă metodă, presupune puţin mai multă răbdare dar e chiar mai simplă şi constă în îngheţarea cremei şi ruperea cristalelor de gheaţă pe măsură ce se formează, aşa cum o să vedem mai jos.
Reţetă: Îngheţată de vanilie
Ingrediente:
- 1 păstaie de vanilie
- 300 ml lapte gras
- 300 ml smântână dulce grasă ( minim 26-28% grăsime)
- 100 grame zahăr
- 4 gălbenuşuri de ou
- 1 vârf de cuţit de sare (opţional)
Preparare:
- Defaceţi păstaia de vanilie cu un cuţit pe lungime.
- Cu dosul unui cuţit răzuiţi seminţele de pe interiorul păstăilor şi puneţi-le într-o crăticioară împreună cu laptele, smântâna şi jumătăţile de păstăi curăţate de seminţe (o să extragem la maxim aroma lor).
- Puneţi la fiert la foc mediu (4 pentru plitele electrice sau cu inducţie sau la jumătate pentru plite cu gaz) crăticioara.
- Când e pe punctul de a fierbe, acoperiţi crăticioara, opriţi focul şi lăsaţi la infuzat pentru minim 20 de minute.
- În paralel, frecaţi gălbenuşurile cu zahărul până obţineţi o cremă albă, consistentă.
- Îndepărtaţi resturile de păstaie de vanilie şi adăugaţi treptat amestecul răcorit peste gălbenuşurile frecate cu zahăr.
- Puneţi la foc mic amestecul obţinut amestecând constant până când crema s-a legat într-o budincă uşoară.
- Răcoriţi crema şi puneţi-o într-o cutie cu capac etanş. Dacă nu aveţi prea mult spaţiu (aveţi un congelator mic sau ladă frigorifică mică), folosiţi o pungă încăpătoare cu zip-lock.
- Introduceţi cutia sau punga la congelator pentru 6 ore.
- Scoateţi cutia şi amestecaţi viguros cu o furculiţă. Dacă amestecul e în pungă, presaţi uşor crema îngheţată cu un sucitor sau sticlă de vin goală. Scopul e de a rupe cristalele de gheaţă.
- Puneţi din nou la rece amestecul pentru minim 4 ore. Repetaţi procesul rupere a cristalelor de gheaţă. (Timpul poate varia în funcţie de congelator dar procesul e acelaşi)
- Dacă e cazul, repetaţi procesul din nou.
- Îngheţata este gata când la final obţineţi un amestec cremos, totalmente lipsit de cristale de gheaţă.
Timp de pregătire: 50 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 6