O îngheţată absolut decadentă, în care ciocolata densă este completată de alune şi arome discrete de rom, uşor de realizat cu puţină răbdare, cu sau fără maşină de îngheţată. Munca vă va fi mult simplificată de folosirea cremelor de ciocolată cu alune (Finetti, Nutella, Gianera etc.). Vă recomandăm să o folosiţi cea mai bună pe care v-o puteţi permite.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 45 de minute (plus 4 ore la rece)
Ingrediente:
- 700 ml smântână dulce
- 120 grame cremă de ciocolată neagră cu alune (3 linguri zdravene)
- 3 gălbenuşuri de ou
- 8 linguri de zahăr
- 4 linguri de cacao
- 20 ml esenţă de rom
- 1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
- Puneţi la fiert, la foc mic, smântâna dulce cu puţină sare. Smântâna nu trebuie să fiarbă propriu zis ci doar să ajungă la temperatura de fierbere. Adăugaţi crema de ciocolată şi amestecaţi bine.
[note]Este posibil ca ciocolata să nu se topească perfect şi să prezinte un aspect de brânzit. Nu intraţi în panică, se va omogeniza în amestecul final.[/note] - Bateţi cu ajutorul unui tel gălbenuşurile cu zahărul şi puţină sare până când se albesc şi cristalele de zahăr se topesc.
- Adăugaţi şi încorporaţi pudra de cacao şi esenţa de rom.
- Încorporaţi puţin câte puţin, amestecând cu telul, smântâna dulce cu ciocolată (fierbinte). Amestecaţi bine.
- Introduceţi vasul cu amestecul final în apă foarte rece, pentru a grăbi procesul de răcire, pentru 15 minute.
- Dacă aveţi o maşina de îngheţată, folosiţi-o.
- Dacă nu, introduceţi amestecul direct la congelator într-un vas de plastic, preferabil cu capac.
- După 90 de minute scoateţi îngheţata din congelator şi, cu ajutorul unei furculiţe, amestecaţi bine pentru a rupe cristalele formate. Nivelaţi şi introduceţi din nou la congelator.
- Repetaţi operaţiunea de încă 2 ori, după 40-50 de minute. Rolul acestei operaţiuni este de a păstra îngheţata pufoasă şi cremoasă.
- Lăsaţi la congelator minim 4 ore, preferabil peste noapte, înainte de servire.
Îngheţata de ciocolată se serveşte decorată cu nuci sau alune tocate deasupra.