Pentru unii, iarba grasă (denumire științifică – Portulaca olaracea; alte denumiri populare: grasiţa, iarba porcului, pita porcului, etc.) este doar o buruiană. Şi încă una enervantă prin persistenţa cu care îşi face loc între culturile agricole. Pentru alţii, însă, iarba grasă este o delicatesă şi, în primul rând, o plantă sănătoasă, cea mai bogată în Omega 3. Cretanii, din a căror dietă rezultă o viaţă lungă şi sănătoasă, nu pot concepe salata (horiatiki – pe care noi o numim grecească iar ei ţărănească) fără câteva fire de iarbă grasă, astfel încât, dacă nu o au la îndemână, o cultivă. Frunzele tinere sunt excelente în salate, asociate cu uleiul de măsline, lămâie şi usturoi. Planta matură are un gust mai pregnant, dar e minunată atunci când e sotată rapid şi servită cu telemea de oaie sau capră. Cam aşa e şi în salata caldă de mai jos, căreia îi puteţi adăuga o roşie sau ce vă mai cade la mână.

Vezi aici și rețeta de Salată catalană cu legume coapte.

Reţetă: Iarbă grasă cu telemea

iarba grasa cu telemea

Ingrediente:

  • 2 mâini zdravene de iarbă grasă
  • 2 căţei de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri oţet balsamic alb
  • 3-4 linguri telemea sau feta de capră sau oaie
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi tulpinile de iarbă grasă, cu tot cu frunze, în mai multe ape reci.
  2. Tăiaţi tulpinile în bucăţi de aproximativ 5 centimetri.
  3. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
  4. Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie.
  5. Adăugaţi şi sotaţi la foc iute iarba grasă, amestecând repede.
  6. După 3-4 minute, adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi 1 minut.
  7. Adăugaţi oţetul balsamic.
  8. Asezonaţi cu sare (nu multă dacă telemeaua e sărată!) şi piper.
  9. Serviţi la temperatura camerei cu telemea sau feta şi pâine proaspătă.

 

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gătire: 5 minute

Porţii: 2

print