Pentru unii, iarba grasă (denumire științifică – Portulaca olaracea; alte denumiri populare: grasiţa, iarba porcului, pita porcului, etc.) este doar o buruiană. Şi încă una enervantă prin persistenţa cu care îşi face loc între culturile agricole. Pentru alţii, însă, iarba grasă este o delicatesă şi, în primul rând, o plantă sănătoasă, cea mai bogată în Omega 3. Cretanii, din a căror dietă rezultă o viaţă lungă şi sănătoasă, nu pot concepe salata (horiatiki – pe care noi o numim grecească iar ei ţărănească) fără câteva fire de iarbă grasă, astfel încât, dacă nu o au la îndemână, o cultivă. Frunzele tinere sunt excelente în salate, asociate cu uleiul de măsline, lămâie şi usturoi. Planta matură are un gust mai pregnant, dar e minunată atunci când e sotată rapid şi servită cu telemea de oaie sau capră. Cam aşa e şi în salata caldă de mai jos, căreia îi puteţi adăuga o roşie sau ce vă mai cade la mână.
Vezi aici și rețeta de Salată catalană cu legume coapte.
Reţetă: Iarbă grasă cu telemea
Ingrediente:
- 2 mâini zdravene de iarbă grasă
- 2 căţei de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- 3 linguri oţet balsamic alb
- 3-4 linguri telemea sau feta de capră sau oaie
- sare
- piper
Preparare:
- Spălaţi tulpinile de iarbă grasă, cu tot cu frunze, în mai multe ape reci.
- Tăiaţi tulpinile în bucăţi de aproximativ 5 centimetri.
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie.
- Adăugaţi şi sotaţi la foc iute iarba grasă, amestecând repede.
- După 3-4 minute, adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi 1 minut.
- Adăugaţi oţetul balsamic.
- Asezonaţi cu sare (nu multă dacă telemeaua e sărată!) şi piper.
- Serviţi la temperatura camerei cu telemea sau feta şi pâine proaspătă.
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gătire: 5 minute
Porţii: 2