Ceva Bun

Iahnie de fasole (de post)

Cele mai multe mâncăruri de fasole îşi au originea pe continentul american. De acolo de unde vine şi clasica reţetă de Boston beans, o mâncare de fasole fără carne, gătită cu ingrediente tradiţionale prin fierberea îndelungată, la foc mic, a boabelor de fasole într-un amestec de roşii cu melasă şi condimente. Din această reţetă primordială, adaptată specificului local, se trage şi iahnia de fasole de post, mâncare care, prin cantitate carbohidraţilor, înlocuieşte necesitatea cărnii. Mai jos găsiţi una dintre zecile de reţete pentru iahnia de fasole de post.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Puneţi la înmuiat, de cu seară, boabele de fasole în apă rece.
  2. A doua zi, fierbeţi fasolea, în 2-3 ape. După ce apa fierbe 15 minute, aruncaţi-o şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte.
  3. În ultima apă adăugaţi şi foile de dafin. Când este fiartă de jumătate adăugaţi şi 1 lingură de sare în apă.
  4. Până fierbe fasolea, curăţaţi ceapa, morcovul şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
  5. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  6. Sotaţi ceapa, usturoiul şi morcovul.
  7. Stingeţi cu apă de pe fasole.
  8. Adăugaţi pasta de tomate şi mierea.
  9. Fierbeţi până când legumele sunt pătrunse şi s-a format un sos gros.
  10. Adăugaţi boabele de fasole scurse de apă, cimbru, mărarul, sare şi piper după gust.
  11. Lăsaţi mâncarea să mai dea câteva clocote şi luaţi-o de pe foc.

Iahnia de fasole de post se poate consuma atât caldă cât şi rece, ca atare sau ca garnitură.

print