De multe ori lăsăm pe ultima clipă gustarea pentru şcoală şi ori ajugem la aceeaşi gustare pe care o punem când nu avem timp, ori cumpărăm ceva pe fugă. Dar nu este deloc greu să ne organizăm şi să avem la îndemână gustări sănătoase pentru cei mici. În acest fel te asiguri că limitezi cantitatea de zahăr şi de mâncare procesată, şi, în acelaşi timp. îi obişnuieşi pe copii să aleagă gustările sănătoase.
Cu ce începem?
În primul rând asigură-te că ai recipientele necesare pentru a pune gustări diverse: de la pungi de hârtie pentru sandvişuri la cutii cu capac, inclusiv cutii compartimentate care te vor ajuta să pui gustări cât mai variate. De asemenea, ar fi foarte bine să ai cutii cu capac sau pungi cu sistem de închidere în care să ţii gustările pe categorii în cămară sau în frigider.
În al doilea rând, pentru gustările mai complexe – reţete de brioşe, checuri, clătite, frigănele – rezervă o după amiază pe săptămână în care să prepari aluatul şi să coci gustările. Îţi vor ajunge pentru mai multe zile.
Implică-i pe cei mici!
Pentru a te asigura că mănâncă variat şi din toate grupele de alimente, oferă-le alternative şi lasă-i să aleagă. Îi poţi implica şi în partea organizatorică: să îşi scoată cutia din ghiozdan, să o golească şi să o spele, să îşi pună în cutie sau pungă gustarea pentru ziua următoare. Mai ales dacă au cutii compartimentate, îşi pot pune atât fructe sau legume proaspete, cât şi o felie de chec, un mini-sandviş sau fructe uscate.
Ce combinaţii putem face?
De multe ori preferăm să le punem copiilor aceleaşi gustări pentru că le plac anumite alimente. Dar gustul se schimbă cu vârsta şi mai ales dacă cei mici încearcă de mai multe ori un aliment. Aşa că cel mai bine este să iasă din zona de confort şi să guste cât mai multe grupe de legume, fructe, pâine etc. Mai mutl, puteţi face un top al gustărilor preferate în fiecare săptămână ca să vedeţi cum le evoluează gustul.
Să începem cu sandvişurile:
- alege pâine variată – toast, integrală, de secară, pâine moale
- schimbă des umplutura: şuncă (de porc, pui, curcan), brânză, ton, ouă
- adaugă ceva crud în sandviş: castravete, frunze de salată, avocado sau chiar ierburi aromatice
- încorporează sosuri în cantităţi mici: muştar, ketchup, maioneză sau combinaţii pe care le faceţi în casă şi care sunt mai sănătoase.
- adaugă, din când în când, câte o supriză: o felie de pară sau de măr în sandvişul cu brânză, puţin sos de soia în sandvişul cu curcan etc.
- alege o variantă dulce o dată pe săptămână: brioşă, clătită cu gem, sandviş cu unt de arahide şi gem (e o combinaţie excelentă chiar dacă la noi nu este atât de des întâlnită).
Ce alte combinaţii putem face:
- o parte mare de legume crude – beţe de morcovi, ţelină, castravete, ardei gras, ridichi de primăvară, roşii cherry. Aceste legume tăiate nu lasă multă zeamă şi ţin bine pentru câteva ore într-o cutie bine închisă sau într-o pungă cu sistem de închidere.
- o parte mare de fructe – struguri, fructe de pădure, mere, pere, banane, mandarine. În general, pentru a nu lăsa zeamă şi a nu se oxida, alegeţi fructe pe care le puteţi pune întregi.
- o parte mică de fructe uscate – alune, nuci, migdale (toate crude, fără sare, fără coajă) sau fructe deshidratate fără zahăr adăugat: curmale, smochine, prune, caise, stafide. Acest tip de gustare este caloric aşa că nu trebuie să reprezinte cea mai mare parte din total.
- o parte mică de produse ca biscuiţi integrali, sticks-uri, grisine, turtiţe de orez sau de porumb, brioşe, clătite.
Se poate opta şi pentru anumite mâncăruri care se pot servi la câteva ore de la preparare: ca plăcintele, omleta, mini-calzone, iaurt cu cereale sau fructe etc. Depinde mult de vârsta copilului şi de condiţiile din şcoală: dacă are acces la tacâmuri, dacă au un loc special de luat masa. Te poţi inspira din toate reţetele noastre sau din orice blog cu sfaturi şi reţete.
Nu uita de hidratare: cel mai simplu este să aibă apă sau ceai neîndulcit pentru că gustările îi vor da destulă energie.