Gulaş la ceaun! Mâncare de aer curat şi dătător de foame, de foc liber arzând sub ceaun, de prieteni adunaţi laolată pentru a împărtăşi aceeaşi mâncare, gulaşul îşi depăşeşte condiţia de supă groasă sau tocană cu carne de vită şi tinde către ceva mai mult.

Vezi şi reţeta de gulaş de miel

Dar ce este gulaşul? O  supă grosuţă sau o mâncare din carne de vită, ceapă şi ardei – o ţâră gras şi o parte iute – cu găluşte sau cartofi fierţi în zeama-i boiată. Căci boiaua de ardei, paprika, uşor prăjită alături de carne, ceapă şi ardei, e cea care dă gustul autetic, patina amărui-afumată, acestui fel unguresc care se bucură de egal succes în Austria, nordul Italiei, pe tot întinsul Cehiei şi Slovaciei, Sloveniei, Serbiei şi României.

Vezi şi reţeta de gulaş cu gnocchi

Gulaş, guiaş – cum se pronunţă în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulaşului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roşii şi chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluştele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate şi una de făină, vreo două frunze dafin şi vreo trei căţei de usturoi, o frunză de ţelină. Tot la variabile ar intra şi forma de agregare (supă sau tocăniţă). Eu optez pentru tocăniţă.

Vezi reţeta de supă gulaş

Nu mă simt prea bine la gândul că stau două ore lângă ceaun ca să fac o supă. Iată reţeta unui gulaş garantat bun, făcut cu cartofi ca să ne fie viaţa simplă. Prietenii ştiu de ce. Cine a cărat cu infinite precauţii două ouă crude pe munte şi a încercat să facă găluşte în bucătăria improvizată de lângă un cort ştie ce spun.
N-aveţi cum să-l greşiţi, mai ales dacă aveţi prieteni lângă şi foc sub ceaun.

Vezi şi reţeta de gulaş de căprioară

Reţetă: Gulaş de vită la ceaun

Gulaş

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme pulpă de vită
  • 2 kilograme de cartofi
  • 3 cepe mari
  • 3 ardei graşi sau kapia (frumoşi ar fi roşii)
  • 2 ardei iuţi (după ce aţi verificat că cei roşii nu sunt iuţi)
  • 4 roşii cărnoase (sau 2 conserve de roşii decojite)
  • 50 grame de untură
  • 2 linguri de boia de ardei dulce
  • o lingură rasă de chimen
  • 2-3 frunze de dafin (opțional)
  • o legătură de pătrunjel care pocneşte de cât e de proaspăt şi crud e
  • o linguriţă de zahăr

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea de vită în cuburi potrivit de mari, cât o îmbucătură de bărbat.
  2. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în peştişori, nu foarte subţiri.
  3. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mărişoare.
  4. Lăsaţi cartofii într-un vas cu apă să nu se înnegrească.
  5. Curăţaţi ardeii graşi şi tăiaţi-i în pătrate mari.
  6. Procedaţi la fel cu cei mici dar pe care îi tăiaţi mai mărunt.
  7. Faceţi focul.
  8. Beţi o bere.
  9. Încingeţi untura în ceaun şi, după ce sfârâie bine, adăugaţi carnea de vită. Amestecaţi energic câteva secunde să se rumenească bine până când carnea începe să-şi lase zeama. Nu spumiţi că e păcat de Dumnezeu.
  10. Lăsaţi carnea să-şi facă de cap în amestecul ei, să prindă a se frăgezi înăbuşit.
  11. Când toată zeama a scăzut şi carnea prinde a se prăji din nou în grăsime, adăugaţi ceapa şi ardeii şi căliţi-i cu pricepere.
  12. Când prind a se înmuia adăugaţi boiaua şi seminţele de chimen (măcinat sau întreg). Lăsaţi-le şi pe ele să se rumenească. Aveţi grijă însă să nu le ardeţi.
  13. Stingeţi cu vreo doi litri şi jumătate de apă şi lăsaţi să fiarbă vreo jumătate de oră.
  14. Mai beţi o bere.
  15. Când carnea e aproape fiartă, adăugaţi cartofii şi roşiile (tăiate în bucăţi generoase), cu grijă să nu vă ardeţi (nu uitaţi că aţi băut deja două beri! lăsaţi-o mai uşor).
  16. Săraţi delicat amestecul şi dacă e prea puţin lichid mai completaţi. Nu exageraţi cu apa. Ingredientele trebuie să fie acoperite la limită. Adăugaţi şi linguriţa de zahăr care trebuie să taie din acreala roşiilor.
  17. Lăsaţi gulaşul să mai fiarbă vreo jumătate de oră. Carnea trebuie să fie moale, cartofii fierţi, iar fiertura grosuţă şi gustoasă.
  18. Completaţi cu sare şi piper. Dacă o doriţi mai groasă puteţi să legaţi fiertura cu puţină făină amestecată cu smântână sau suc de roşii. Aveţi grijă doar ca făina să fie bine înglobată în lichid înainte de a o turna în gulaş

Serviţi cu pătrunjel tocat deasupra, o felie de pită neagră, un ardei iute şi o lingură de smântână lângă. Acum chiar puteţi bea o bere. Meritaţi!

[warning]Dacă faceţi gulaşul la ceaun aveţi grijă la foc. Să nu vă ardă. Nici pe dumneavoastră şi nici gulaşul. [/warning]

[tip]După gust, se pot adăuga în gulaş şi două foi de dafin. Aveţi grijă, însă, la ele întrucât sunt cunoscute pentru aroma puternică şi capacitatea de a schimba -radical uneori – gustul mâncărurilor.[/tip]

 Vezi şi reţeta de gulaş cu cârnaţi

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră şi 40 minute

Porţii: 6 

 Vezi şi reţeta de gulaş cu fasole

print

93 Comentarii

  1. Suna grozav si arata foarte tare, iar harul de povestitor merita pomenit…Oi face treaba asta si pe munte, deocamdata ma multumesc cu varianta domestica, si sper sa iasa asa cum promite reteta.
    felicitari , ca-s meritate!

    • De vreo 7 ani fac retea asta 🙂 cea mai smechera! Mai nou am incercat su cu porc in loc de vita.. la fel de bun 🙂

  2. @Liviu

    Multumim de aprecieri.Gulasul e o mancare de prieteni, fie ca e la munte sau aiurea. Sa ne zici cum a iesit.

    • Pentru vreo 30 de portii,ca atâția suntem cam ce cantitate îmi recomandați? Mulțumesc!

      • Aproximativ 5-6 kilograme de carne, în funcţie de cât de mari iubitori ai ei sunteţi.

  3. bun!
    am mancat cel mai bun gulas in praga. acolo il serveau cu niste feliute de paine extrem de moale si pufoasa. din pacate nu mi-au dat reteta. stii cumva despre ce e vorba? in meniu erau trecute “dumpling”

  4. @simplis

    Buna observatia despre gulasul servit in Praga. Da, este foarte bun. Feliutele de paine – acele dumplings (houskove knedliky in ceha) – fac parte din bucataria traditionala a Cehiei si se servesc cu mai toate fripturile, tocanitele, cu paprikas de pui etc. Nu sunt usor de facut. Exista un inlocuitor – dumplings marca Chateau (se gaseste doar in Cehia).

    Pentru a le prepara, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un varf de drojdie, 1 lingurita de zahar, 1/2 de cana de lapte fiert si racit, 1 ou, un varf de lingura de sare, 3 cesti si 1/2 de faina alba, 3 felii de paine fara coaja, taiate cubulete.

    Modul de preparare:
    Se face o maia din lapte, sare, ou si drojdie care se lasa la racorit 10 minute. Se amesteca maiaua cu faina si cu cuburile de miez de paine. Se framanta bine si se lasa la dospit cam 2 ore. Se imparte in 3 bucati egale care se formeaza in rulouri lungi. Se mai lasa jumatate de ora sa se linisteasca. Se baga in apa clocotita cate un rulou de coca si se fierbe la foc mic cam 15 minute. Dupa ce a fiert, se scoate cu spumiera pe un farfurie unsa cu unt si se taie felii (cu sfoara e cel mai usor).

    Exista si variante cu ceapa si bacon.

  5. frate bucatar , nu cumva gulasul asta e folosit de fapt ptr. a masca berulele or vinul de tokai , hait ?

  6. e ok reteta,dar dupa parerea mea ceapa este prea putina.eu am incercat cu cantitati egale de carne,ceapa si cartofi si a iesit ceva super

  7. reteta asta rules!!! e clar ca cel mai bun gulash e ala la ceaun facut in aer liber. face toti banii. eu il prefer iute-iute si pun ardei iute mult.

  8. Am facut si eu in weekend cu prietenii langa foc, a iesit extraordinar…recomand din suflet!
    Am schimbat doar cantitatea de ceapa, am pus 5 cepe mari, sanatoase si carnea a fost vita cu porc…a iesit o nebunie de gulas, gata pe la ora 3 dimineata….pe malul Muresului.
    Incercati ca merita 100%…

  9. @lucian, asa si trebuie sa se faca un gulas: alaturi de prieteni, in natura, ca sa devina cu adevarat memorabil, de povestit. asa se face si asa pica cel mai bine 🙂

  10. foarte buna reteta asta, am si pus-o in practica acum o luna jumatate. maine o sa o pun iar in practica dar de data asta cu carne de porc in amestec cu vita. reteta este simpla si nu trebuie decat sa citesti si sa aplici ce scrie acolo, nu-i mare scofala. mai trebuie rabdare si un pic de suflet si o sa iasa foarte buna, cel putin mie si prietenilor ne-a iesit de minune

  11. superba reteta este mancarea mea preferata la ceaun o folosesc oridecate ori am ocazia cu prieteni pot sa va spun ca cel ce a scris reteta asta si cum o povesteste te face sa te simiti langa un ceaun cu prieten,asa ca nu mai stati pe ganduri si dati bataie prieteni.

  12. Am vazut ca multi pun porc + vita. E mai bun asa? De ce nu se pune doar vita?
    Va rog sa ma ajutati pentru ca vreau sa incerc in week ens si nush cum sa fac sa iasa f bun, nu doar bun :D.

    Zi faina!

  13. @corcodel, cel mai bun e cel care iti place tie:) in mod traditional gulasul se face din carne de vita, de unde vine si numele sau, pentru inceput ti-am sugera sa faci originalul (cu carne de vita) si, plecand de aici, sa il diversifici dupa pofta inimii.
    te asiguram ca originalul iese foarte bun

  14. @cevabun, multumesc pt. raspuns. in week end incerc! Sunt sigura ca o sa iasa bun.

    Seara buna!

  15. foarte foarte buna reteta!nu am cum la ceaun ca e tare frig aici in Zurich dar la vara vom incerca.multumim!

  16. Descrierea este dementiala. Chiar daca nu ai habar ce inseamna bucatarie, sau munte, tot te face macar sa incerci. Bravo.

  17. Prietene, sambata am sa prepar reteta ta de gulas, ceea ce nu cred ca nu va fi buna. Deja salivez la gandul ,ce arome poate sa iasa din ceaun. Duminica am sa-ti scriu cat de gustos a fost.

  18. Reteta este descrisa artistic de catre un adevarat artist bucatar in ale artei culinare! Toate bune si la locul lor, dar eu am doar o nedumerire. Ne spui sa bagam in oala in acelasi timp rosiile si cartofii. Acum, cat sunt eu de amator (zbanghiu) in ale bucataritului stiu inca de cand eram copil de la mama ca daca bagi rosiile la fiert in acelasi timp cu alte legume, s-ar putea sa ai surpriza sa-ti ramana celelalte legume nefierte, datorita unor substante continute de sucul de la rosii. Cu bulionul e altceva, ca ala e deja fiert. Ca o sugestie, n-ar fi mai bine sa bagam cartofii ceva mai devreme, sa-i lasam sa fiarba si rosiile sa le bagam ultimele ?

    • Asa e. Sucul de rosii incetineste fierberea, tocmai de aceea se introduce uneori, premeditat, pentru a se asigura fierberi lente, uniforme. In cazul mancarii de fasole americane (in care boabe de fasole se fierb in rosii si melasa ore in sir) dar si a mancarurilor cu foc greu de controlat (cum e cel de la ceaun) folosim rosiile pentru a fierbe mai lent si mai uniform.

  19. mancarea este foarte gustoasa(am facut-o de 2 ori) iar descrierea este uimitoare!Felicitari!!!!!!!!!!!

  20. Felicitari pentru reteta. De cand am descoperit reteta pe acest site prepar gulasul o data la doua luni sau chiar si o data pe luna. Si mie si sotului ne place la nebunie. Felicitari si pentru site, este primul site pe care il consult atunci cand vreau sa fac un fel de mancare. Imi este de un real ajutor. Eu am facut gulasul cu carne de vita pana acum si mi-a iesit ffff gustos, azi insa incerc si cu porc sa vedem cum o sa fie.

  21. jur ca imi ploua in gura numai cand aud expresia gulas la ceaun,maestre esti artist ce-i al tau se stie,te crapa foamea cand auzi cum povestesti…bravo
    as fi in extaz daca ai pune o reteta de varza a la cluj din aia grava…strong…daca ma intelegi:))) ms ms!

  22. comentari……….
    va spun eu:ca cel mai bun Gulasch se numeste BABGUYASCH care se gaseste in reteta originala dar numai in UNGARIA pe ss 8 aproape de Kormend
    ciaoo a tuttiiii !

  23. Buna!
    Am facut gulas dupa aceasta reteta si a iesit FOARTE bun! Eu am pus mai multa ceapa (cam 750g curatata) si cativa catei de usturoi…iar carnea a fost 800g porc si 500g vitel. Multumesc pentru reteta, cu siguranta o voi reface! 🙂

  24. Buna!

    Am incercat vineri aceasta reteta si-a iesit foaaaaaaaarte buna mancarea. Descrierea inedita cred c-a ajutat foarte mult la preparare (desi am inlocuit berea cu apa plata) ;). Eu am pus intai cartofii la fiert si ceva mai tarziu rosiile.

    Numai bine,
    Ana Maria

  25. Mai dom’ bucatar…. am facut reteta asta de doua ori, si tot de atatea ori mi-a iesit de minune! Cu MAREA diferenta ca am facut-o acasa, la aragaz si cu carne de vita plina de hormoni….ca deh…..asa se mananca “bine” in tarile dezvoltate! (scriu din Australia). Si de fiecare data cand citesc reteta asta…imi vine sa dau fuga in avion, sa vin acasa – caci de unde aici ceaun si foc in are liber – e interzis…ca ia foc vegetatia!, de unde aici carne de vita…normala – ca deh, economia trebuie sa fie infloritoare si sa dea bine in cifre si vitele trebuie sa creasca repejor…cu surplus maximd e hormoni – de unde PRIETENI???? Ca aia sunt acasa…probabil fac gratar pe Malul Muresului!!! Dar…nu vin eu inapoi acasa!!?? Sa vezi ce te pomenesc la un ceaun de gulas, facut la munte!! (cu toata legea astora anti-gratare in aer liber!!) Va pup si sa aveti pofta – reteta e minunata…deja imi ploua in gura!

  26. E am gatit gulas dupa reteta proprie. a iesit OK. pt. mine este un hoby si vreau sa mai invat cate ceva. E important la ceaun sa ai focul potrivit si sa stii ordinea in care adaugi ingredientele. Mi-a placut faza cu berea .Ciao

  27. Chiar eram in pana de idei. Scoatem ceaunul de la naftalina, incingem focul si dai pe gulas. Eu folosesc amestec de vita si porc, si pun galuscute pe langa cartofi. Evident totul se face cu berea in mana (sau o margarita, depinde de pofte :)).

  28. Am incercat reteta si desi nu am facut la ceaun a iesit super buna si foarte aratoasa. Gustul ingredientelor este foarte intens si aromat iar carnea se topeste in gura , o adevarata placere ca sa mananci. Recomand cu incredere la toata lumea sa incerce se merita din plin mai ales daca se face la ceaun. As fi postat si poza dar nu am avut cum.

  29. Mda , tocmai m-am ridicat de la masa dupa 2 ore de “munca” la gulas , si evident ca a iesit ceva fbun. am pus muschiulet de vita (asta aveam in casa) n-am exagerat cu “iuteala” ca membrii familiei nu ingurgiteaza cu brio mancarea condimentata …. dar a iesit perfect la ceaun . Felicitari si la mai mare . Iar despre bere sa fie cu iertare dar au fost consumate ceva mai multe .
    Bafta Cristi

  30. Plina de har si de farmec reteta! Sper ca si gustul sa fie pe masura!
    Din inima felicitari!

  31. Nu am facut nicodata gulas , dar am mancat la Sf. gheorghe Covasna.Mi-ai facut pofta . o sa-ncerc dupa reteta ta , numai cu carne de vita, fara bere.
    N-am inteles cu berea:0 beau din cand in cand, sau o pun in gulas.Dar lasa, il fac eu cumva .Te caut dupa . ceao !

  32. Foarte interesanta descrierea, o voi urma intocmai, nu o sa sar peste nicio bere:D Cred ca asta o sa-i dea un gust si mai bun. Multumesc!

  33. AM GATIT ACEASTA RETETA DEJA DE 2 ORI, A IESIT TRAZNET!!! NOTA 10 PT DESCRIERE SI POVESTE. IESE BUNA SI IN DELTA DUNARII NU DOAR LA MUNTE. Mmmm…. Fain!!!

  34. Lume!!! Am gatit si eu receta!!!!!!! Numai ca la aragaz si am mai adaugat trei morcovi, la final i-am dat o aroma de fum (condiment lichid). N-am mai mancat asa ceva pana azi!!! I-a placut si sotiei, care nu mananca carne de vaca. Urmatoarea va fi la ceaun la foc pe lemne de visin. Multumesc mult pentru receta.

  35. Reteta asta este ceva de vis si abia astept sa o pun in practica sambata. Asa cum recomada bucatarul o voi prepara impreuna cu prietenii mei dragi.

  36. Felicitari si din Cipru, cele mai sincere! Nu prea stiu sa gatesc, m-a cucerit insa modul in care ai descris-o iar rezultatul a fost extraordinar! Sotul meu e ardelean si a fost intr-adevar o “surpriza culinara cu aroma de acasa” …Iti multumesc din suflet!

  37. akum 5 minute am terminat de facut gulasul la iarba verde cu moldovenii mei toti au orgasm dupa o ploaie neasteptata si multe peripetii toti au avut orgasm foarte bine explicata reteta felicitari

  38. Ma-ti inebunit cu superlativele,trebuie sa incerc si eu,chiar peste 2-3 zile.Am sa va povestesc ce a iesit.

  39. Acuma ma apuc de gatit k arata grozav!!!!Sper doar sa nu dau gres dupa atatea beri si sa iasa altceva…..;)

  40. E reteta pe care o folosesc de zeci de ani…

    Pt. 10 persoane:
    – 0,5 kg carne de vita
    – 1 – 1,5 kg pulpa de porc
    – 0,5 kg carnati de porc afumati (preferabil 2 feluri)
    – 1 kg ceapa
    – 3 ardei kapia rosu mari
    – 3-4 ardei gras verde
    – 1-1,5 kg rosii
    – 200 gr. untura porc
    – 3 kg cartofi
    – 1 capatana usturoi
    – 2-3 linguri mari de boia dulce
    – 2-3 cuburi de legume (daca ingredientele sunt de la supermarket)
    – Sare, piper, chilly (cine vrea)

    “Procesul” tehnologic:

    Cu zi inainte se prefierbe carnea de vita, “supa” se retine si se tine in frigider

    Se taie toate ingredientele in bucati mari (asa, “taraneste”), nici ceapa nu se va taia marunt.
    Se topeste untura in ceaun, cand incepe sa sfaraie se pune ceapa pana devine sticloasa, dupa care se pun ardeii si se calesc cateva minute (nu trebuie sa se inmoaie)
    Se pun cuburile de carne si se lasa pana isi schimba culoarea sau pana face o mica crusta
    Se pun cartofii si se amesteca energic cateva minute in untura pana preiau temperatura amestecului
    Se toarna “supa” de la carnea de vita, daca nu acopera tot se completeaza cu apa minerala carbogazoasa
    Cand da in clocot (atentie, foc mic!!!) se pun rosiile si carnatii taiati “taraneste” si ei, impreuna cu cuburile de legume (daca e cazul)
    Se sareaza, se pune piperul proaspat macinat (Nu se face economie de piper, gulasul trebuie sa fie putin picant!!)
    Se lasa la fiert la foc mic pana carnea este aproape gata, se amesteca din cand in cand. La nevoie se completeaza cu apa minerala.
    Se pune usturoiul (cateii nu se sparg!) si cele 2-3 linguri de boia, se lasa la fiert pana toate ingredientele sunt fierte

    Atentie, in timpul pregatirii si fierberii se vor consuma cantitati apreciabile de palinca sau whisky, atat de catre bucatar(i) cat si de catre oaspeti.

    Se serveste fierbinte, se uda ulterior cu vin alb sec.

    Va rog tratati reteta cu discretie, e secret personal!

  41. mai fratilor mi-ati facut o pofta de acest gulas ca am sa-i fac o surpriza sotiei. Nu am mai mancat asa ceva din armata (25 de ani)!

  42. Excelentă reţetă!!!!!!!Am încercat de mai multe ori,,,,,doar cu carne de porc,,, cu carne
    de vită+porc,,,,a ieşit de fiecare dată mai bună şi mai bună!!!!
    Grozav povestitor,dar importantă e reţeta!!! Încă un amănunt … l-am cooptat si pe bărbat la executarea reţetei mai ales când a auzit că-i cu băut bere.
    Dacă ai si alte reţete le voi încerca cu toată încrederea!!! Felicitări încă o dată!!! Total nepriceput dacă eşti,tot reuşeşti,,,,bravo,,,,nota 11,( 10 e prea mică)!!!!!!!

  43. Mare noroc am avut sa dau tocmai peste reteta asta cautind ceva cu care sa-mi inaugurez ceaunul proaspat cumparat. Gulasul a fost executat si consumat simbata, apreciat de absolut toti cei prezenti iar promisiunea ca este doar doar o chestiune de timp pina cind isprava va fi repetata va fi cu siguranta respectata. E greu sa mai adaugi ceva dupa toate comentariile de mai sus (regrete pentru cei pe care civilizatia ii impiedica sa gaseasca un ceaun sau sa faca un foc afara…), felicitari autorului, le merita din plin, atit pentru reteta cit si pentru stil, nu-i deloc putin lucru.

  44. Salut!
    Am un ceun de 12 kg si nu stiu ce cantitate de ingrediente trebuie sa folosesc ca sa-mi iasa bine…. Rog pe cei care sunt bucatari mai buni decat mine sa-mi spuna (razvan_lzrg@yahoo.com)…Multumesc

  45. Am facut de cateva ori gulasul dupa reteta de mai sus si confirm ca e super ok. Am insa o intrebare: daca ar fi sa inlocuiesc cartofii cu galuste cum procedez? Banuiesc ca le adaug spre final… si o idee despre aluatul din care fac galustele imi poti da? E acelasi de la taiteii de casa?

    • Da, galuştele se adaugă în partea finală a reţetei, fie fierte separat fie direct în gulaş. Aluatul de găluşte e mai apropiat de cel de gnocchi (făină, ou şi cartof fiert). Există de cumpărat gnocchi la magazinele mari, în zona cu paste proaspete.

  46. foarte tare si foarte bun,de fiecare data cand citesc reteta ma amuza descrierea ei!esti talentat si ca bucatar si ca povestitor!

  47. Grozava reteta, descrierea si comentariile pe masura. Este reteta de vara.Iarna se poate pune bulion, zarzavat la borcan? Ceaunul, atirnat, pe pirostrii sau pe plita fierbe uniform compozitia, nu incercati cu oala pe aragaz. Reteta se adreseaza celor care vor sa o pregateasca la ceaun, nu la un restaurant luxos din Praga, la piciorul podului in Bratislava sau intr-o croaziera pe Dunare in Budapesta. Da, cred ca trebuie mai multa ceapa.Cartofii in apa? Nu se inegresc dar devin tari si asa ramin. Se pot curata chiar inainte de a fi introdusi iar rosiile putin mai tirziu. Un preparat asemanator am vazut in Bilbor,jud Harghita, avind la baza carnea de miel batrin, gustos dar cred ca au exagerat cu smintina introdusa la sfirsitul fierberii. Pina cind a fost gata mincarea s-a consumat palinca cu chimion( nu au mai pus in ceaun). Greu de digerat,nu am mai consumat asa ceva de 20 de ani si nici nu recomand.

  48. Cel mai mult m-a amuzat chestia cu berea ! Am dedus ca aceasta mancare trebuie sa o prepare sotul meu, ca lui i se potriveste mentiunea cu bautul berii si il va stimula mai mult sa aiba rabdare la preparatul deliciosului gulas. Multumim.

  49. Se vede că ești bucătar. Ești printre puținii care pun zahăr pentru corectarea acidității roșiilor. Am să-ți încerc rețeta la o cantitate suficientă pentru un ceaun de 50 l ( aprox 75 porții). Singura problemă este dacă înmuțesc toate cantitățile conform rețetei , mă îmbăt criță și nu o să mai știu cum a ieșit.

  50. Excelenta reteta!
    Ma pregatesc sa o fac din nou, a cincea oara! Am incercat mai multe retete, dar asta mi-a placut cel mai mult.
    Iar faza cu berea e misto tare ! :))

  51. Bai fratilor, am incercat retete si retete – asta e singura care mi-a mers la suflet (eu folosesc carne de vitel de lapte si carnatz de porc afumat), in plus adaug pasta de ardei (dulce si iute – Eros Pista) si pasta pt gulas.. musai beti 2 beri pina e gata, altfel nu are gustul adevarat :)))
    L-am facut si la prietenii straini cate un ceaun de s-au lins pe boticuri :)))

    Multumim pentru reteta si pentru poveste, se completeaza de minune una pe alta. Sunteti minunati!!!
    Va tzuc cu drag!

  52. Super bucătar se vede că el cunoaște bine această meserie.Felicitari am să pregătesc și eu gulaș după această rețetă.

  53. Dom’le, sa-ti dea Programatoru’ multa sanatate 🙂 Am facut doua serii extraordinare dupa reteta matale si pe langa faptul ca a iesit excelenta, ne-am simtit extraordinar. Am urmat inclusiv sfaturile despre frecventa berilor. 🙂 Esti mare, multumesc!

  54. Uimitor! Se implinesc 10 ani de cand pregatim aceasta reteta de cate ori ajungem la o vatra cu ceaun.
    Mai mult … adesea cautam cazare in vacanta dupa criteriul ceaunului pt aceasta reteta.
    Niciodata nu o pregatim din memorie.
    De fiecare data urmez pasii de aici de pe pagina. Evident, toti pasii :).

    Cu multumiri si aprecieri …
    Ne reintalnim peste alti 10 ani…

Comments are closed.