Pregătit cel mai frecvent cu varză murată, gulaşul cu varză este asemănător cu mâncărurile pe bază de varză cu cârnaţi şi carne de porc. Ceea ce îl distinge este gustul dulce parfumat al chimenului, mirodenie cheie, alături de boiaua de ardei, în aproape orice gulaş. Un gulas de varză este minunat atunci când este gătit la ceaun sau în vase de fontă, la cuptor.
Reţetă: Gulaș de varză
Ingrediente:
- 450 grame cârnaţi afumaţi
- 700 grame carne de porc fără os
- 1 varză mărişoară
- 2 cepe
- 1 ardei roşu
- 3 linguri pastă de tomate
- 1 lingură chimen măcinat
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 1 linguriţă boia de ardei iute (opţional)
- 500 ml vin alb sec
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură cimbru
- 2 foi de dafin
- 3 linguri ulei
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 170 de grade (foc mediu).
- Curăţaţi şi tăiaţi varza fideluţă.
- Frecaţi varza cu 2 linguri de sare şi lăsaţi-o la înmuiat 10 minute.
- Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori.
- Curăţaţi şi tăiaţi ardeiul.
- Tăiaţi carnea în cuburi cu latura de 4-5 centimetri.
- Tăiaţi cârnaţii în bucăţi de 5-6 centimetri.
- Încingeţi uleiul.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi ardeiul până se înmoaie.
- Adăugaţi boiaua şi chimienul şi rumeniţi 20 de secunde.
- Adăugaţi varza scursă de zeamă, carnea şi cârnaţii.
- Dizolvaţi pasta de tomate în vin şi turnaţi peste varză.
- Adăugaţi cimbrul, zahărul şi foile de dafin.
- Amestecaţi, acoperiţi şi introduceţi la cuptor pentru 90 de minute.
- După 90 de minute, verificaţi dacă mai este destul lichid (completaţi cu apă dacă este cazul), potriviţi de sare şi piper.
- Introduceţi descoperit încâ câteva minute să prindă o culoare frumoasă.
- Gulaşul de varză se serveşte fierbinte cu smântână, pâine şi ardei iuţi.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 1 oră și 40 minute
Porții: 6
Nu am inteles de ce-i spune gulas,ca-i varza cu carnati toata ziua!!
Păi sunt cârnaţi cu varză:) Cu o atingere ungurească.
Comments are closed.