Preparat de bază în bucătria balcanică, ghiveciul este prin definiţie o mâncare (guvech, în bulgară şi turcă) ce încorporează în ea toate legumele verii la care se adaugă un plus de proteină de origine animală (mielul la turci, porcul la români şi bulgari). Numele său înseamnă chiar “mâncare” iar faptul că poartă acelaşi nume cu vasul în care se plantează flori nu este întâmplător, pentru că, tradiţional, ghiveciul este o mâncare gătită într-un singur vas, de lut. Încercaţi-l şi la ceaun, rezultatele vor fi spectaculoase.

[note]Ghiveciul este mai gustos atunci când este preparat în porţii mari.[/note]

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 100 minute

Ingrediente:

  • 1,6 kilograme carne de porc, fără os
  • 4 cartofi mari
  • 4 roşii
  • 3 ardei graşi
  • 3 vinete mici
  • 3 dovlecei
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 2 cepe
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 5 linguri ulei
  • 1 lingură rasă chimen măcinat (opţional)
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 4 linguri pastă de tomate
  • verdeaţă (mărar, pătrunjel, ţelină)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea în îmbucături potrivite.
  2. Curăţaţi legumele (exceptând dovleceii şi vinetele).
  3. Tocaţi ceapa şi usturoiul mare.
  4. Tăiaţi cartofii, vinetele şi dovleceii în cubulete relativ egale.
  5. Tăiaţi ardeii în pătrăţele.
  6. Tăiaţi morcovii şi pătrunjeii în cuburi mai mici.
  7. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  8. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă (ideal un ceaun).
  9. Adăugaţi şi rumeniţi bine carnea.
  10. Adăugaţi 2 căni de apă şi fierbeţi carnea până când apa se evaporă şi carnea prinde a se rumeni din nou.
  11. Adăugaţi morcovii, pătrunjelul, usturoiul şi ceapa. Sotaţi 1-2 minute.
  12. Adăugaţi cartofii şi mai sotaţi 1-2 minute.
  13. Adăugaţi boiaua de ardei, chimenul măcinat, foile de dafin şi apă cât să acopere legumele.
  14. Acoperiţi şi fierbeţi 10-12 minute.
  15. Adăugaţi roşiile, pasta de tomate, ardeiul gras, vinetele, dovleceii, 1 lingură rasă de zahăr şi 2 linguri de sare.
  16. Fierbeţi până când toate legumele sunt pătrunse. Dacă mai e cazul, pe parcursul fierberii, mai adăugaţi apă, dar nu prea multă, amidonul din cartofi trebuie să poată îngroşa mâncarea.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper.
  18. Adăugaţi verdeaţa proaspăt tocată şi luaţi de pe foc.

Ghiveciul de legume cu carne se serveşte cald sau rece, cu pâine, ardei iute şi, opţional, cu smântână.

print

4 Comentarii

  1. Este greu de comentat o astfel de rețetă, pentru că aproape mereu este delicioasă. Doar o simplă completare. Acum două săptămâni am făcut așa ceva, și pe lângă ce scrie aici am pus și niște păstăi de fasole (verde și galbenă) pentru culoare, și un sfert de varză, tocată mărunt, și câteva rondele de țelină și vreo doi ardei IUȚI, tăiați rondele. De fapt, atunci când doresc așa ceva, o dată sau de două ori pe vară, merg la piață și cumpăr câte ceva din orice fel de legume găsesc. Puțin cantitativ, dar cât mai multe „modele”. Și carnea poate fi nu doar porc ci și piept de pui sau curcan. Nu am folosit încă mere, așa cum am procedat la o supă cremă de foarte multe feluri de legume, și care au lăsat o amprentă surprinzător de bună.

    • Adrian, maioneza de post se face foarte simplu. Fierbi o ţelină sau un cartof (ţelină este mai aromată) şi o pasezi sau treci prin site (să fie cât mai fină). Peste piureul de ţelină sau cartof adaugi o linguriţă de muştar şi încorporezi ulei la fel ca la o maioneză normală. Dacă e prea groasă, adaugi apă cât mai rece.

Comments are closed.