Element indispensabil al bucătăriei indiene şi al celor arabe, ghee (untul clarifiat) este grăsimea pură a untului în care se gătesc majoritatea preparatelor din subcontinetul indian, fie ele sărate sau dulci.
În România se găseşte sporadic prin magazinele etnice din Bucureşti, dar aproape deloc în ţară. Din fericire, ghee este uşor de obţinut în bucătărie şi de către cel mai neiscusit bucătăr. Principiul de preparare al ghee constă în a obține grăsimea pură din unt, prin îndepărtarea celorlalte componente.
[readalso]Vezi aici cum se fierbe orezul.[/readalso]
Reţetă: Ghee – unt clarifiat indian
Preparare:
- Tăiaţi untul cubuleţe.
- Topiţi untul, într-o crăticioară, la foc foarte mic.
- Îndepărtaţi cu o lingură spuma albă formată la suprafaţă, după topire.
- Turnați grăsimea obţinută într-un borcan pe care îl închideţi după răcire.
Timp de pregătire: 2 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 6
Ghee preparat în casă – nevidat – se păstrează timp de câteva săptămâni în frigider.