Unul dintre cele mai populare şi mai la îndemână gemuri (sau dulceţuri), gemul de prune se remarcă prin gustul puternic, dulce-acrişor. Ideal pentru realizarea prăjiturilor tradiţionale, a fursecurilor şi a cornuleţelor, gemul de prune este obligatoriu pentru cămara “de iarnă”.
Timp de preparare: 2 ore (plus 12)
Ingrediente:
- 5 kilograme de prune
- 2 kilograme de zahăr
- 4 rulouri de scortisoara
- zeama de la 2 lămâi
Preparare:
- Spălaţi prunele şi îndepărtaţi-le codiţa.
- Scoateţi sâmburii fructelor şi stropiţi-le cu zeama de lămâie.
- Puneţi în straturi zahărul şi prunele în oala pentru fiert.
[note]Oala nu se umple decât 3/4 din volumul total.[/note] - Lăsaţi fructele acoperite, la rece, până a doua zi când îşi vor lăsa zeama.
- Sterilizaţi borcanele.
- Puneţi la fiert prunele. Adăugaţi rulourile de scorţişoară.
- Fierbeţi timp de aproximativ 60 de minute din momentul în care dau în clocot, amestecând din când în când.
- Luaţi oala de pe foc, scoateţi rulourile de scorţişoară şi turnaţi gemul fierbinte în borcanele încălzite.
- Astupaţi borcanele şi întoarceţi-le cu capul în jos pentru 30 de minute, acoperite într-o pătură.
- Repuneţi borcanele în poziţie normală, acoperiţi-le cu o pătură şi lăsaţi-le să se răcească până a doua zi.
Borcanele cu gem de prune se păstrează în spaţii răcoroase, reci şi întunecoase.