Un simbol al bucătăriei germane, găluștele din cartofi sunt o garnitură de nelipsit, mai ales când vine vorba de fripturi cu sos. Găluștele din cartofi – Kartoffelkloesse – sunt specifice mai ales meselor tradiționale din sudul Germaniei, din Cehia și Austria.
Porții: 12 găluște
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
- 650 g cartofi
- 1 ou
- 2 felii de pâine de casă
- 1 lingură de unt gras
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriță de sare
- 1 vârf de linguriță de nucsoara măcinată
- 1 cană de făină albă
- 1 lingură de amidon
Preparare:
- Fierbeți cartofii cu tot cu coajă în apă cu sare aproximativ 45 de minute, până se înmoaie.
- Îndepărtați coaja feliilor de pâine și tăiați miezul cubulețe.
- Prăjiți cubulețele de pâine într-un amestec de unt și ulei până devin aurii. Scoateți-le la scurs pe un șervet de hârtie.
- După ce au fiert cartofii, scurgeți-i de apă și lăsați-i să se răcorească.
- Curățați cartofii de coajă și tăiați-i în cuburi mari. Puneți cartofii tăiați într-un castron pe care îl băgați la frigider o jumătate de oră pentru a avea cartofii reci.
- Sfărâmați cartofii cu o furculiță și adăugați sare și nușoară. Încorporați făina și amidonul, amestecând cu mâna până obțineți un aluat pufos. Dacă este prea lipicios, mai adăugați o lingură de făină.
- Încorporați și oul la final.
- Împărțiți aluatul în 12 părți egale, formând sfere din aluat.
- În fiecare gălușcă băgați în mijloc câte un cub de pâine. Rulați aluatul în mână până când cubul de pâine rămâne în centru (nu se vede din afară).
- Puneți o oală cu apă la fiert. Când apa este pe punctul de a da în clocot, adăugați sare și puneți prima tură de găluște la fiert. Fierbeți găluștele 10-15 minute, până se ridică la suprafață.
- Scoateți găluștele cu o spumieră pe un platou și acoperiți-le cu un șervet curat.
- Procedați la fel cu restul găluștelor.
[tip] Nu fierbeți prea multe găluște într-o singură tură. În funcție de suprafața vasului de fierbere, puneți 4-6 găluște pentru a evita lipirea lor. [/tip]
Cubul de Piine nu uitati sä il rumeniti bine inainte intro Tavä..
Si piinea sä fie Albä si uscatä bine ( veche)
vai ce bune sunt:) am mancat si eu anu trecut si sunt delicioase.deabia ast sa merg si anu asta si sa fac mancare germana:D 🙂
In poza , galustele sunt puse intr-un sos, ce fel de sos este? se poate da reteta?
Comments are closed.