Americanii sunt cei care au popularizat aceste gustări dulci – cunoscute în SUA sub numele de cookie, după termenul olandez koekie – şi le-au dus la paroxism în clipa în care au adăugat în fursecuri untul de arahide.
Fursecurile cu unt de arahide şi bucăţi de ciocolată sunt cele care îl aşteaptă pe Moş Crăciun alături de un pahar de lapte. De aceea se pune în aceste gustări atâta dragoste, pasiune şi speranţă. Din acest motiv le dedicăm şi noi o reţetă video.
Porţii: 12 fursecuri mari
Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 2 căni de făină
- 300 grame de unt de arahide
- 3/4 cană zahăr brun
- 3/4 cană zahăr tos
- 250 grame de unt
- 150 grame ciocolată amăruie
- 2 ouă
- 1 lingură praf de copt
- 1 linguriţă bicarbonat
Preparare:
- Într-un castron adânc amestecaţi cu ajutorul unui mixer untul – tăiat cubuleţe, la temperatura camerei -, untul de arahide, zahărul, zahărul brun şi ouăle.
- Amestecaţi bine timp de aproximativ 10 minute până se topesc granulele de zahăr.
- Încorporaţi în amestecul din vas ingredientele uscate: praful de copt, bicarbonatul şi făina.
- Amestecaţi bine până se încorporează făina.
- Adăugaţi ciocolata.
[tip]Dacă folosiţi ciocolată vrac, tăiaţi-o în bucăţi – nu foarte mici. Dacă folosiţi ciocolată tabletă, rupeţi-o. Dacă folosiţi granule, adăugaţi-le pur şi simplu. [/tip] - După ce încorporaţi granulele de ciocolată, introduceţi coca la rece pentru aproximativ 2 ore.
[tip]Pentru a vă uşura munca puteţi forma coca, într-o folie alimentară, sub forma unui rulou de grosimea unei căni.[/tip] - Încingeţi cuptorul la 150 de grade.
- Tapetaţi fundul unei tăvi – de preferinţă tava cuptorului – cu hârtie de pergament.
- Împărţiţi cu o lingură aluatul în 12 bucăţi egale şi formaţi tot atâtea sfere.
- Puneţi câte 6 sfere în tavă, la distanţe egale una de cealaltă, şi presaţi-le cu o lingură, furculiță sau cuţit. Nu vă stresaţi prea mult deoarece aceste fursecuri nu trebuie să aibă o formă prea bine definită. Restul bucăţilor de cocă păstraţi-le la rece până le vine rândul la cuptor.
[tip]Dacă aţi format un rulou comform sfatului anterior, nu trebuie decât să-l tăiaţi în 12 bucăţi egale. [/tip] - Introduceţi tava la cuptor pentru 12-15 minute.
- Scoateţi tava din cuptor, lăsaţi-o să se răcorească puţin şi scoateţi fursecurile cu grijă. Puneţi-le la răcit pe un grătar – poate fi chiar cel al cuptorului aşezat pe un vas.
- Repetaţi operaţiunea cu restul de cocă.
Fursecurile cu unt de arahide şi ciocolată se servesc reci şi se păstrează chiar şi 2 săptămâni în cutii metalice sau vase ceramice, la loc uscat şi răcoros (nu umed).
Frusecurile au avut succes.
Acum stiu si reteta….
Nu exista secrete aici. Spre deosebire de altii care folosesc uleiuri cu gust de cuisoare pentru te miri ce scopuri 🙂
am vazut chiar ieri la televizor cum se faceau fursecurile cu unt de arahide si ciocolata, doar ca reteta nu includea si bicarbonat (era doar cu praf de copt) si avea miere in loc de zaharul tos…o sa fac si eu aceste fursecuri pentru k sunt foarte curioasa 😀
@cristina, nu există o reţetă standard a acestor prăjiturele. dar praful de copt este bicarbonat de sodiu+ agenţi de afânare iar zaharul şi mierea au acelaşi scop, de indulcire. sigur că mierea oferă şi o textură şi o aromă aparte. dar, principiul e acelasi.
pot sa folosesc miere in loc de zahar brun?
nu e nicio problema?
se respecta cantitatea?
Teoretic se poate folosi miere (există aluaturi de acest tip http://www.cevabun.ro/mezes-kremes-prajitura-cu-foi-de-miere/) dar capacitatea ei de îndulcire e redusă faţă de zahăr (cam cu 20-30%). În plus, prăjiturele o să fie mai tari la început şi mai moi a doua zi. Personal nu am înlocui zahărul cu miere. Dacă vă deranjează zahărul puteţi folosi fructoză sau alt înlocuitor natural.
De fiecare data o fac cu drag si este bine primita . Multumesc pentru reteta !
Comments are closed.