O reţetă simplă, lesne de făcut dar generoasă în rezultate. Un cotlet de porc fript înăbuşit, aromat cu usturoi şi sevit într-un sos de smântână cu multă boia de ardei dulce. O friptură care merge la suflet ca o vorbă bună.
Porţii: 2
Timp de preparare: 80 minute
Ingrediente:
- 4 cotlete mici de porc
- 2 linguri untură de porc
- 300 ml smântână
- 2 linguri rase boia de ardei dulce
- 1 linguriţă rasă chimen măcinat
- 1 linguriţă maghiran (opţional)
- 4 căţei de usturoi
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Asezonaţi carnea cu sare şi piper.
- Topiţi untura într-o tigaie.
- Adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine pe ambele părţi (cam 4-5 minute pe fiecare parte) până când prinde o culoare aurie.
- Adăugaţi chimenul şi usturoiul; lăsaţi-le să-şi elibereze aromele 20-30 de secunde.
- Stingeţi cu 2-3 căni de apă.
- Adăugaţi foile de dafin şi fierbeţi înăbuşit aproximativ 45 de minute, până când zeama scade şi carnea s-a pătruns. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
- După ce carnea s-a pătruns şi sosul a scăzut de tot, adăugaţi boiaua de ardei şi, după 10 secunde, smântâna şi maghiranul.
- Mai lăsaţi să dea câteva clocote, la foc mic şi luaţi tigaia de pe foc.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Friptura ungurească de porc cu boia de ardei dulce se serveşte cu felurite garnituri şi salată de murături picante.
Vai,ce bunatati gasesc aici,nu suntem o familie de gurmanzi,dar ma simt cateodata in pana de idei;pentru mine,sunteti preferatii
succes in continuare!
Am facut azi. bun bun… am facut inca o data si ciorba de burta. si mai bun!!
p.s: o mica greseala in articol …
Ingrediente: 80 minute
Imi place friptura asta, multumesc ca mi-ai adus aminte de ea!! Am si muraturi iuti shhhht!!
ma gandesc sa fac si eu reteta asta si nu am untura…pot folosi si ulei? iese la fel de gustoasa?
O să fie gustoasă. Un pic mai săracă în colesterol:D
Nu ca sunt ardeleanca,dar e SUPER buna si ne place(bineinteles fara untura!)
ma gandeam sa o fac de craciun ca tot avem carne de porc e delicioasa
mmmmmmmmmm.ce de gustari p aici…….arata bn.
good good.la multi ani am uitat.poeziiledeazidiaconuoanarodica.blogspot.com.pupi.
Imi poate spune si mie cineva cum sa fac sa nu se “taie” smantana dupa ce o adaug peste carne?
Multumesc
Smântâna se taie din două motive: diferenţe mari de temperatură între smântâna (rece) şi compoziţia în care este adăugată (fierbinte). Şi cantitatea scăzută a grăsimilor. Pentru diferenţele de temperatură se poate realiza o temperare, amestecarea unei cantităţi din compoziţia fierbinte cu smântână, înainte de adăugarea în compoziţia finală. Este recomandabilă folosirea unei smântâni cu minim 15-18% grăsime pentru smântâna fermentată, respectiv 25-28% pentru smântâna dulce.
Multumesc pentru raspuns.Smantana era grasa(25%) dar abia scoasa din frigider.
Foarte bun.
Comments are closed.