O friptură de iarnă cu gusturi proaspete, italiene, care necesită doar o mână de ingrediente şi un pic de răbdare. Preparaţi această reţetă dintr-o piesă întreagă de muşchi de porc dar şi mai bine dintr-o singură bucată de ceafă dezosată.
Porţii: 6
Timp de preparare: 150 minute
Ingrediente:
- 1,5 kilograme ceafă de porc fără os
- 2 -3 crenguţe de rozmarin
- 8 căţei de usturoi
- 6 linguri ulei de măsline
- 300 ml vin alb, sec
- sare de mare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Încăziţi cuptorul la 175 de grade.
- Pregătiţi friptura pentru o frigere uniformă şi formă frumoasă: legaţi carnea cu sfoară de cânepă; o dată pe lungime şi de 4-5 ori pe lăţime, la distanţe egale, pentru a obţine o piesă de carne rotundă, asemănătoare unui salam.
- Introduceţi tulpinile de rozmarin, pe sub sfori, pe lungime.
- Ungeţi carnea cu ulei de măsline şi asezonaţi-o cu sare şi piper.
- Incingeţi restul de ulei într-o tigaie şi rumeniţi căţeii de usturoi, întregi, fără să-i ardeţi.
- Scoateţi usturoiul şi transferaţi-l într-o tavă.
- Frigeţi la foc iute bucata de carnea pe toate părţile până capătă o culoare frumoasă, de carne friptă.
- Transferaţi carnea în tava cu usturoiul.
- Adăugaţi vinul sec şi o cană de apă.
- Introduceţi friptura la cuptor pentru aproximativ 2 ore până când se pătrunde bine. Adăugaţi apă dacă licidul scade.
- Scoateţi carnea din tavă şi lăsaţi-o să se răcorească acoperită cu o folie de aluminiu timp de 15-20 de minute înainte de servire.
- Îndepărtaţi sforile şi feliaţi friptura.
Serviţi friptura cu salate şi garnitură de cartofi cu rozmarin. Friptura se poate servi şi rece, ideal în sandvişuri.