O friptură de iarnă cu gusturi proaspete, italiene,  care necesită doar o mână de ingrediente şi un pic de răbdare. Preparaţi această reţetă dintr-o piesă întreagă de muşchi de porc dar şi mai bine dintr-o singură bucată de ceafă dezosată.

Porţii: 6

Timp de preparare: 150 minute

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme ceafă de porc fără os
  • 2 -3 crenguţe de rozmarin
  • 8 căţei de usturoi
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 300 ml vin alb, sec
  • sare de mare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Încăziţi cuptorul la 175 de grade.
  2. Pregătiţi friptura pentru o frigere uniformă şi formă frumoasă: legaţi carnea cu sfoară de cânepă; o dată pe lungime şi de 4-5 ori pe lăţime, la distanţe egale, pentru a obţine o piesă de carne rotundă, asemănătoare unui salam.
  3. Introduceţi tulpinile de rozmarin, pe sub sfori, pe lungime.
  4. Ungeţi carnea cu ulei de măsline şi asezonaţi-o cu sare şi piper.
  5. Incingeţi restul de ulei într-o tigaie şi rumeniţi căţeii de usturoi, întregi, fără să-i ardeţi.
  6. Scoateţi usturoiul şi transferaţi-l într-o tavă.
  7. Frigeţi la foc iute bucata de carnea pe toate părţile până capătă o culoare frumoasă, de carne friptă.
  8. Transferaţi carnea în tava cu usturoiul.
  9. Adăugaţi vinul sec şi o cană de apă.
  10. Introduceţi friptura la cuptor pentru aproximativ 2 ore până când se pătrunde bine. Adăugaţi apă dacă licidul scade.
  11. Scoateţi carnea din tavă şi lăsaţi-o să se răcorească acoperită cu o folie de aluminiu timp de 15-20 de minute înainte de servire.
  12. Îndepărtaţi sforile şi feliaţi friptura.

Serviţi friptura cu salate şi garnitură de cartofi cu rozmarin. Friptura se poate servi şi rece, ideal în sandvişuri.

print

1 comentariu

  1. Multumesc de reteta. A iesit delicios.

    Si ca tot romanul, am facut cateva modificari: n-am legat bucata de carne, am taiat-o in felii de vreo 5 cm grosime si de lene am pus cartofii cu rosmarin in acceasi tava.

Comments are closed.