O friptură de porc extrem de simplă şi de gustoasă, înăbuşită cu vin alb , usturoi şi mirodenii mediteraneene (rozmarin, oregano, etc.). Minunată alături de garnituri simple – piure de cartofi, cartofi ţărăneşti – şi murături tradiţionale, această friptură poate face cinste mesei de Crăciun.
Porţii: 2
Timp de preparare: 70-80 de minute
Ingrediente:
- 2 bucăţi cotlet, ceafă sau spată de porc (a câte 250-300 grame fiecare)
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri de untură de porc
- 1 cană de vin alb sec
- 1 lingură amestec de rozmarin, oregano şi (opțional) fulgi de ardei iute
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu).
- Bateţi carnea, dacă e cazul (dacă are zgârciuri sau dacă feliile sunt prea groase), cu un ciocan de şniţele sau latul unui satâr.
- Asezonaţi carnea cu amestecul de condimente, sare şi piper.
- Puneţi bucăţile de carne într-o tavă încăpătoare.
- Adăugaţi în tavă untura de porc, foaia de dafin, vinul şi căţeii de usturoi necurăţaţi, zdrobiţi doar cu latul cuţitului.
- Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor.
- Lăsaţi tava acoperită timp de 45 de minute.
- După cele 45 de minute, scoateți tava din cuptor, dați la o partea folia de pe tavă (cu atenție la aburii fierbinți).
- Creşteţi temperatura cuptorului la 210 grade (foc mare).
- Reintroduceți carnea la cuptor, câte 8-10 minute pe fiecare parte, până se rumeneşte.
Friptura de porc se serveşte ca atare, cu diverse garnituri, cu sosul format în tavă. Dacă sosul a scăzut prea mult, mai adăugaţi o jumătate de cană de vin la finalul preparării.