În ciuda prejudecăţilor care reduc bucătăria germană la cârnaţi, rasol de porc, cartofi şi varză, bucătăriile germane – fiindcă se poate vorbi de mai multe bucătării regionale, distincte – au încă multe surprize de oferit.
Ficatul de viţel în stil berlinez – Berliner Art – este una dintre delicatesele bucătăriei germane care pune într-un contrast rafinat dulceaţa, cu irizaţii amărui, a ficatului cu cea a mărului, cu note acrişoare, şi a cepei.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30-40 de minute
- 600 grame ficat de viţel
- 4 mere acrişoare
- 2 linguri de suc de lămâie
- 4 cepe
- 50 ml cognac
- 4 linguri de unt
- 2 linguri de făină
- 100 ml supă de vită
- 2 linguri de smântână dulce
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 220 de grade Celsius.
- Îndepărtaţi pieliţele şi tăiaţi ficatul în felii cu latura de 8-10 centimetri şi grosimea un deget grosime . Cel mai uşor e să tăiaţi ficatul oblic, pe secţiune.
- Tamponați ficatul cu un prosop curat şi uscat pentru a îndepărta apa de pe el.
- Tăiaţi merele rondele de 1-1,5 centimetri grosime. Stropiţi merele cu zeamă de lămâie ca să nu se oxideze.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în inele.
- Topiţi 2 linguri de unt într-o tigaie.
- Treceţi feliile de ficat prin făină şi rumeniţi-le în unt.
- Transferaţi conţinutul tigăii într-o tavă şi introduceţi tava la cuptor pentru zece minute.
- Adăugaţi restul de unt în aceeaşi tigaie şi prăjiţi rondele de mere timp de 2 minute pe ambele părţi. Scoateţi rondele şi ţineţi-le la cald.
- Adăugaţi rondele de ceapă în tigaie şi rumeniți-le până se înmoaie.
- Adăugaţi supa de vită, cognacul, smântâna şi untul de pe ficat.
- Lăsaţi să dea 2-3 clocote. Asezonaţi cu sare şi piper.
Serviţi feliile de ficat intercalate cu rondele de mere şi garnitura de ceapă.
[warning]Nu gătiţi ficatul prea mult deoarece se va usca şi întări. Ficatul trebuie să fie rumenit în exterior, dar de culoare roz în interior.[/tip]
________________________________________