Iubite în tot Orientul, unde fac deliciul meselor din mai toate ţările arabe dar şi în China – unde se regăsesc în compania cărnii tocate de porc sau a fâşiilor de carne de vită – păstăile de fasole verde au devenit, în ultimul secol, prezenţe constante în bucătăria occidentală.
Această reţetă de bază a bucătăriei arabe – fasole verde picantă – este uşor de realizat şi de către cei mai nepricepuţi în ale bucătăriei şi are avantajul de a fi o excelentă reţetă de post, ideală pentru cei care vor să slăbească, fără a face rabat de la bunul gust.
Vezi aici și rețeta de Fasole verde cu roșii și cimbru.
Reţetă: Fasole verde picantă
Ingrediente:
- 500 de grame de fasole păstăi (fiartă sau din conservă)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căţei de usturoi
- 1 ceapă medie
- 1 ardei iute
- 1 jumătate linguriţă rasă de boia de ardei iute
- 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
- 1 linguriţă chimion măcinat
- 3 roşii decojite şi tăiate cubuleţe (sau o conservă mică de roşii decojite, scurse de suc)
- 1 linguriţă rasă de zahăr
- sare şi piper
Preparare:
- Folosiţi fasole verde cu formă rotundă (nu plată). Dacă folosiţi fasole din conservă scurgeţi-o şi spălaţi-o bine, cu grijă să nu o rupeţi. Dacă folosiţi fasole crudă fierbeţi-o în apă cu sare.
[tip]Pentru o culoare frumoasă adăugaţi în apa în care fierbeţi fasolea o lingură de zeamă de lămâie. După ce aţi fiert păstăile scurgeţi-le şi spălaţi-le cu apă rece ca să-şi păstreze textura fermă.[/tip] - Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt.
- Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi-l.
- Secţionaţi ardeiul iute pe lungime, îndepărtaţi miezul cu seminţe şi tăiaţi-l julienne (subțire).
- Într-o tigaie relativ adâncă, încingeţi la foc mediu uleiul, adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul iute.
- După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi boabele de coriandru tocate, boiaua iute, zahărul şi chimionul măcinat şi lăsaţi-le să-şi elibereze aroma timp de 1-2 minute la foc mic.
- Adăugaţi roşiile cubuleţe şi păstăile de fasole şi prăjiţi timp de 5 minute amestecând cu grijă să nu rupeţi fasolea.
- Potriviţi de sare şi piper.
- Fasolea verde picantă se consumă caldă sau rece, ornată cu pătrunjel tocat, ca atare sau ca garnitură.
Timp de pregătire: 5 minute
Timp de gătire: 10 minute (dacă fasolea este fiartă)
Porții: 2
Foarte bune pastaile…
[…] Fasole verde picantă […]
Comments are closed.