Mâncare de vară prin excelenţă, vegetariană/de post, de origine turcească, rețeta de fasole verde cu roşii şi cimbru este gustoasă atunci când e servită caldă, dar cu adevărat excepţională când se serveşte la temperatura camerei sau chiar rece. Încercaţi această reţetă pentru zilele fierbinţi ale verii, când apetitul pentru carne scade şi pofta pentru legume creşte.
Vezi aici și rețeta de Salată de fasole verde cu verdeață și telemea.
Reţetă: Fasole verde cu roșii și cimbru
Ingrediente:
- 2 kilograme de păstăi de fasole crude (sau congelate dacă e iarnă)
- 1 ceapă mare
- 6 căţei de usturoi
- 5 roşii mari (sau 600 grame din conservă)
- 4 linguri pastă de tomate
- 1 lingură zahăr
- 1 lingură rasă chimion măcinat
- 1 lingură de cimbru tocat
- 4 linguri ulei (preferabil de măsline)
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Puneţi la fiert 8 litri de apă cu 2 linguri de sare (într-o oală de minim 12 litri volum).
- Rupeţi capetele păsăilor şi tăiaţi sau rupeţi păstăile în bucăţi de 4-6 centimetri. Înlăturaţi potenţialele “aţe” de pe marginea păstăilor.
- Opăriţi fasolea 8-10 minute, în funcţie de grosimea lor. Păstăile trebuie să îşi schimbe culoarea şi să se înmoaie puţin, fără să fie complet gătite.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (da, ştim că e greu vara).
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă, cu capac.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa timp de 1 minut.
- Adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi 30 de secunde.
- Adăugaţi chimionul.
- Adăugaţi pasta de tomate şi roşiile şi sotaţi 5 minute.
- Adăugaţi păstăile (scurse de apă), cimbrul, zahărul, 1 lingură rasă de sare şi 1 linguriţă rasă de piper măcinat.
- Acoperiţi cratiţa şi introduceţi-o la cuptor pentru 45-50 de minute, până când sucul de roşii a fost absorbit şi păstăile s-au pătruns bine.
- Fasolea verde cu roşii şi cimbru se serveşte ca atare, ca garnitură sau aperitiv.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 1 oră și 5 minute
Porții: 6