O reţetă românească întâlnită în special în zonele premontane, acolo unde smântâna există din belşug, păstăile de fasole (tecile) cu smântână, usturoi şi verdeaţă sunt ușor de preparat, fie că o servim ca mâncare în sine sau ca garnitură.
Porţii: 2
Timp de preparare: 40 de minute
Ingrediente:
- 600 grame păstăi de fasole
- 4 linguri de smântână grasă
- 3-4 căţei de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de verdeaţă (pătrunjel şi/sau mărar)
- 1 lingură zeamă de lămâie (opţional)
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi la fiert 3 litri de apă rece cu sare şi 2 linguri de ulei.
- Tăiaţi capetele păstăilor.
- Tăiaţi păstăile în 2-3 bucăţi, în funcţie de lungime.
- Fierbeţi păstăile câteva minute. Păstăile trebuie să fie fierte, dar nu exagerat de moi.
- Scurgeţi păstăile.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Tocaţi verdeaţa fin.
- Amestecaţi păstăile cu smântâna, usturoiul, zeama de lămâie şi verdeaţa.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
Păstăile cu smântână şi usturoi se servesc reci sau la temperatura camerei cu felii de pâine proaspătă sau prăjită.
[note]Pentru o variantă mai uşoară, puteţi înlocui smântâna cu iaurt.[/note]