Bărbaţii se întorc cu două convingeri din armată: că sunt bărbaţi adevăraţi şi că mâncarea de fasole e cea mai bună mâncare. Nu ştiu dacă armata e cea care te face bărbat, însă, cu siguranţă, mâncarea de fasole e capabilă să formeze convingeri solide.

Americanii, în special cei indigeni, au fost primii care au gătit fasolea. Tot ei au fost primii care au îndulcit-o, după gustul lor, cu melasă. Reţeta de mai jos nu e nici una de popotă şi nici una amerindiană, însă are puţin din fiecare. Un ciolan afumat, multă fasole şi o lingură de miere, aşa cum am “furat” secretul lui Mircea Dinescu, pe marginea unui ceaun de fasole gătit la moşia sa de la Cetate.

Porţii: 16

Timp preparare: 2 ore

fasole3

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)
  • 1 ciolan afumat
  • 2 linguri de ulei
  • 3 foi de dafin
  • 1 ceapă albă mare
  • 2 morcovi
  • 1lingură boia de ardei
  • 1 linguriţă rasă de oregano
  • 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
  • 1 linguriţă  de chimen
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 1 lingură de miere
  • sare şi piper

Preparare:

1.Fierbeţi ciolanul la foc mic spumind din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o  să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.

2.În paralel cu ciolanul, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3.Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele. Rumeniţi în ulei ceapa şi morcovul. Adăugaţi boia a de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească foarte puţin. Atenţie să nu o ardeţi!

4.Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucărţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să  aibă relativ aceeaşi temperatură cu lichidul). Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.

Fasolea cu ciolan se serveşte (fără ciolan) cu murături.

[tip]Când schimbaţi apa de pe fasole, o  înlocuiţi tot cu apă fierbinte. Niciodată  cu apă rece deoarece îi va “bloca” procesul de fierbere. Apa în care a fiert ciolanul se adaugă tot fierbinte.[/tip]

print

9 Comentarii

  1. Mierea nu se pune în apă caldă, în ceai său în mâncăruri calde deoarece devine toxică. Reţeta lui Dinescu este o aiureală gastronomică — dar pentru necunoscători sună frumos şi pare interesant.
    Aşadar, nu îndulciţi cu miere cafea, ceai, lapte etc. calde sau fierbinţi, deoarece DEVINE TOXICĂ.
    Dacă nu credeţi, întrebaţi specialiştii sau medicii.

    • E o adaptare după reteţa de fasole Boston, care se fierbe în sos de roşii şi melasă. Mierea îşi pierde din calităţile curative peste 40 de grade Celsius, dar nu s-a demonstrat ştiinţific (deşi există mulţi medici care susţin asta) că ar deveni toxică.

  2. Atentie ; aromele – coriandru ,oregano, chimen sunt in cantitati mult prea mari. La cantitatile date in reteta fasolea isi pierde din gust.Apeoape ca nu mai stii ce manaci. Mananc fasole cu os afumat sau numai mirodenii.
    Dupa parerea mea merge mult mai bine o jumatate de lingurita de cimbru decat toate cele 3 arome impreuna, Rest totul e OK

  3. imi place reteta mai putin mierea din reteta dupa parerea mea nu se impaca foarte bine si eu fierb ciolanul impreuna cu ciolanul si folosesc ca mirodeni doar cimbru si oregano.

  4. sunt de acord cu Adrian,1/2 lingurita ce cimbru este super si bineinteles 2 foi de dafin. In legatura cu mierea sunt mofturi si nu cred ca are ceva in comun cu fasolea,mai bine sa adauge si cicolata sau coca cola etc.

  5. Am facut si eu si a iesit super buna. Doar ca am pus si apa in care a fiert fasolea, pe langa cea in care a fiert ciolanul, pt ca-mi place mai zemoasa, ca o ciorba. Nu am pus nici mierea!

  6. bai da voi sunteti cu vaca!!! dar ce aveti cu saraca reteta…asta asa se face!!! e o mixtura intre reteta noastra traditionala si cea de peste ocean(de unde vine fasolea – sau si pe asta au dus-o dacii pe celalalt continent?!)
    multumesc pentru reteta
    PS: multi vad, putin pricepe!!!

Comments are closed.