Versiune generoasă a simplei reţete de fasole bătută de post, această reţetă aduce, alături de piureul de fasole, cârnăciorii afumaţi care dau un plus de consistenţă şi gust. O rețetă ce ne aduce aminte de mâncărurile ca la mama acasă.
[readalso] Vezi aici și rețeta de Gulaș la ceaun. [/readalso]
Reţetă: Fasole bătută cu cârnați
Ingrediente:
- 800 grame boabe fierte de fasole (preferabil fasole albă)
- 2 cepe mari
- 600 grame cârnaţi afumaţi
- 4 căţei de usturoi
- 8 linguri de ulei
- 1 lingură boia dulce
- sare şi piper
Preparare:
- Pasaţi boabele de fasole cu câteva linguri din apa în care au fiert pentru a obţine un piure moale şi omogen.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
- Tăiaţi ceapa peştişori.
- Tăiaţi cârnaţii în rondele groase.
- Încingeţi 4 linguri de ulei într-o cratiţă adâncă.
- Adăugaţi usturoiul întreg şi căliţi-l până începe să îşi schimbe culoarea pentru a lăsa aromă. Atenţie să nu îl ardeţi.
- Scoateţi usturoiul din cratiţă şi aruncaţi-l.
- Adăugaţi în uleiul încins boiaua de ardei şi amestecaţi. După 10 secunde, adăugaţi piureul de fasole.
- Lăsaţi-l să fiarbă la foc mic 2-3 minute, amestecând constant. Potriviţi consistenţa adăugând apă, dacă este cazul.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
- Separat, rumeniţi rondele de cârnaţi în restul de ulei până încep să prindă culoare.
- Adăugaţi ceapa şi mai rumeniţi încă 2-3 minute până când ceapa se înmoaie şi prinde a căpăta culoare.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 4
Serviţi fasolea bătută cu cârnaţii şi ceapa deasupra, alături de o salată de murături.