Versiune generoasă a simplei reţete de fasole bătută de post, această reţetă aduce, alături de piureul de fasole, cârnăciorii afumaţi care dau un plus de consistenţă şi gust. O rețetă ce ne aduce aminte de mâncărurile ca la mama acasă.
[readalso] Vezi aici și rețeta de Gulaș la ceaun. [/readalso]
Reţetă: Fasole bătută cu cârnați
Ingrediente:
- 800 grame boabe fierte de fasole (preferabil fasole albă)
- 2 cepe mari
- 600 grame cârnaţi afumaţi
- 4 căţei de usturoi
- 8 linguri de ulei
- 1 lingură boia dulce
- sare şi piper
Preparare:
- Pasaţi boabele de fasole cu câteva linguri din apa în care au fiert pentru a obţine un piure moale şi omogen.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
- Tăiaţi ceapa peştişori.
- Tăiaţi cârnaţii în rondele groase.
- Încingeţi 4 linguri de ulei într-o cratiţă adâncă.
- Adăugaţi usturoiul întreg şi căliţi-l până începe să îşi schimbe culoarea pentru a lăsa aromă. Atenţie să nu îl ardeţi.
- Scoateţi usturoiul din cratiţă şi aruncaţi-l.
- Adăugaţi în uleiul încins boiaua de ardei şi amestecaţi. După 10 secunde, adăugaţi piureul de fasole.
- Lăsaţi-l să fiarbă la foc mic 2-3 minute, amestecând constant. Potriviţi consistenţa adăugând apă, dacă este cazul.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
- Separat, rumeniţi rondele de cârnaţi în restul de ulei până încep să prindă culoare.
- Adăugaţi ceapa şi mai rumeniţi încă 2-3 minute până când ceapa se înmoaie şi prinde a căpăta culoare.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 4
Serviţi fasolea bătută cu cârnaţii şi ceapa deasupra, alături de o salată de murături.
ooooooooooooooooooooooooooooh ce amintiri. La noi la Oradea ii zice Fasole Frecata!!
si in baia mare e fasole frecata dar daca as pune boiaua in ulei incins,s-ar face amara de tot ; asa ca eu pun boia in amestecul de ceapa si cirnati dupa ce s-a racorit si e doar cald,nu incins,iar in pasta de fasole,musai marar verde proaspat tocat…cum suna ?
ps fasolea o fierb in apa sarata cu foi de dafin si boabe de piper-pe care le recuperez dupa ce am strecurat boabele de fasole
Evident ca daca lasam boiaua prea mult se va arde si va deveni amara. Varianta cu marar nu am incercat-o dar cel mai probabil ii adauga o nota proaspata intregului.
@edith, eu pun tot timpul boiaua in uleiul incins si nu se amaraste, ba dimpotriva, are o aroma intensa, la fel si culoarea data mancarii
@cevabun, o reteta excelenta! eu mai fac si cu costita afumata in loc de carnaciori
AZI PICA, AM CARNATZ SI AFUMATURA ACASA…. UHUHUHUHUHUH
Reteta care o fac mereu cu multa placere si multa foame :)))))
Comments are closed.